Rome-uitkijkpunten

In Rome kun je op iedere straathoek wel een mooie foto maken, maar de meest adembenemende plaatjes vind je op die paar plekken vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op (delen van) de stad. En in een stad die op heuvels is gebouwd, zijn er natuurlijk genoeg panoramische plekjes te vinden!

Voor wie met de mooiste foto’s thuis wil komen, of net als ik niets liever doet dan kijken naar hoe de Eeuwige Stad aan je voeten ligt, vijf van mijn favoriete uitkijkpunten in Rome:

#1 Piazza Bucarest (heuvel Pincio)

Als je op Piazza del Popolo staat en naar boven kijkt, kun je het zien liggen: het uitkijkpunt op Piazza Bucarest in de Villa Borghese. In de romantische en heerlijk koele omgeving van het park kun je genieten van een prachtig panorama dat reikt van de koepel van de Sint-Pieter tot aan het Vittoriano en verder. Het uitzichtpunt is o.a. te bereiken via Piazza del Popolo en de Spaanse Trappen.

Pincio-9716285_ml

#2 Piazzale Garibaldi (heuvel Gianicolo)

Een van de groenste en mooiste heuvels in Rome is de Gianicolo (Janiculum). Bovenop die heuvel vind je Piazzale Garibaldi: een ruim plein waarop in het midden Garibaldi fier zijn paard bestijgt. Hoger gelegen dan Piazza Bucarest, is het uitzicht op de stad vanaf dit plein nog completer. Wanneer je op Piazzale Garibaldi staat, heb je letterlijk heel Rome aan je voeten.

Piazzale-Garibaldi

#3 Campidoglio (heuvel Capitool)

Een uitzicht op de belangrijkste resten van het oude Rome – het Forum Romanum, de Keizerfora, het Colosseum – heb je vanaf het Campidoglio. Dat wil zeggen: wanneer je midden op het plein staat (bereikbaar via de monumentale trappen) steek je rechts even door, langs het stadhuis, zodat je aan de ‘achterkant’ terecht komt. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht op de resten van het Rome van weleer. Overigens is het uitzicht nog net ietsje beter vanuit de onderaardse gangen van de Capitolijnse Musea!

Campidoglio

#4 De koepel van de Sint-Pieter

Dit is zonder twijfel het beroemdste uitzicht op Rome: het Sint-Pietersplein aan je voeten, in de achtergrond de Engelenburcht en rechts de slingerende Tiber waarachter de rest van de stad je tegemoet schittert. Je moet er heel wat treden voor beklimmen, maar dít uitzicht is die moeite meer dan waard. Overigens heb je vanaf de tegenoverliggende Engelenburcht, waar het iets minder hoog klimmen is naar de top, ook een prachtig zicht op Rome!

Sint-Pietersplein

#5 Het sleutelgat van de Aventijn

Een van de meest bijzondere en minst bekende uitkijkpunten in Rome bevindt zich op een heuvel die veel toeristen overslaan: de Aventijn. Wanneer je daar naar boven wandelt kom je uit op het Piazza dei Cavalieri di Malta, een plein vernoemd naar de zogenaamde Maltezer Ridders. Aan de noordzijde vind je de priorij, en in de deur van de priorij vind je het beroemde sleutelgat. Er zijn over het algemeen niet veel mensen, maar meestal staan er wel een paar mensen te wachten voor de deur, totdat ze aan de beurt zijn om even door het sleutelgat te spieken. Wat je dan ziet, is niets minder dan het mooiste plaatje van de Sint-Pieter dat je maar kunt krijgen…

sleutelgat-aventijn

Foto’s: © Orpheus kijkt om

Doe mee met de conversatie

10 reacties

  1. Willemijn je mist er één, beter want hoger dan Campidoglio: vanaf het Monumento a Vittorio Emanuele II.
    Via het Museo del Risorgimento (gratis toegang) omhoog, tot je ter hoogte bent van het ruiterstandbeeld. Vervolgens ga je aan de achterkant omhoog met de lift (kost een paar euro), naar het hoogste niveau, bij de bovenste, gigantische beelden. Vanaf hier is het uitzicht fenomenaal!

  2. Uitzicht vanaf de sinaasappeltuin op de Aventijn. De poort rechts op het pleintje bij de Santa Sabina.

  3. Ik heb een keer een mooie wandeling vanaf Campidoglio naar de Aventijn gelopen: afdalen van Campidoglio, langs de San Giorgio in Velabro, een blik werpen op de Cloaca Maxima, langs de Boog der Geldwisselaars om dan een eindje verder linksaf te gaan en via een oude, midddeleeuwse weg de Aventijn omhoog te lopen. Ik ben de naam van die weg vergeten, kun jij mij hierbij helpen?

  4. Is de Piazzale Garibaldi (heuvel Gianicolo) dan nog iets anders dan de Borgo heuvel in Trastevere (aangezien ik daar ook iets gelezen had van standbeeld van Garibaldi?)
    Alvast bedankt voor uw verdere info.

    1. Beste Pascal, dank voor je bericht! Eerlijk gezegd zegt die naam (Borgo heuvel) mij helemaal niets… Feitelijk valt de Gianicolo niet in de wijk Trastevere, dus dat zou het iets anders moeten zijn, maar ik denk haast wel dat hetzelfde bedoeld wordt!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: