Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Het is in Rome goed te merken dat er een nieuwe paus resideert in Vaticaanstad… Vanuit alle kiosken en souvenirshops zwaait papa Francesco je tegemoet en de Romeinen vertellen honderduit over de nieuwe paus die ‘tussen de mensen staat’. Het zorgt al met al voor een nieuwe impuls aan de toch al zo grote stroom bezoekers naar Vaticaanstad.

Een bezoek aan het Vaticaan: het staat eigenlijk wel op ieders lijstje. Om dat bezoek zo leuk mogelijk te maken, ontdekken we vandaag een aantal geheimen van de Sint Pieter.

#1 Vaticaanstad is eigenlijk nog geen honderd jaar oud. Het werd als soevereine staat pas erkend bij het Verdrag van Lateranen, dat werd getekend in 1929.

#2 Het grondgebied van Vaticaanstad begint op het plein voor de Sint Pieter, aan de zijkanten beschermd door Bernini’s zuilengalerij.

#3 De zuilengalerij rond het elipsvormige plein voor de Sint Pieter, ontworpen door Bernini, wordt door de Romeinen ook wel abbraccio berniniano genoemd: de Berniniaanse omarming.

#4 Laat je voor de gek houden door Bernini: als je bij de linkerfontein op de kruisjes gaat staan die in de grond zijn aangebracht, is het net of er maar een enkele zuilenrij om je heen is, in plaats van de vier die het werkelijk zijn.

#5 Sinds 1505 wordt Vaticaanstad door een speciaal corps bewaakt: de beroemde Zwitserse Garde. Aspirant-gardisten die zich vrijwillig aanmelden moeten – naast uiteraard rooms-katholiek – tenminste 1.74 m lang zijn, tussen de 19 en 30 jaar oud en bereid om minimaal twee jaar te dienen.

#6 Wie door het middenschip van de Sint Pieter loopt en naar beneden kijkt, ziet in het plaveisel namen van kathedralen van over de hele wereld. Het getal dat bij de naam wordt vermeld is de hoogte van die specifieke kathedraal. Het aantal meters is gemeten vanaf de uiterste apsis. Met andere woorden: alle andere kerken in de wereld passen gemakkelijk in de Sint Pieter.

#7 Precies onder het baldakijn van Bernini, recht onder de koepel van de kerk, ligt het graf van Petrus, de allereerste paus.

#8 Het is een behoorlijke opgave, maar ook een mooie ervaring: de koepel van de Sint Pieter beklimmen. Boven kom je eerst uit in de ‘fluistergalerij’, vernoemd naar de bijzondere akoestiek van de koepel. Wanneer je aan de tegen de muur iets fluistert, kan een ander die meters verderop aan dezelfde muur staat, precies verstaan wat je zegt.

 

 

 

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: