In de achtertuin van de Palatijn, de heuvel vol ruïnes van het imposante en keizerlijke Romeinse verleden, ligt een klein en kleurrijk wonder verscholen. Tot en met half juni kun je dit kleine paradijsje met eigen ogen aanschouwen: de rozentuin op de Aventijn.

De Aventijn in Rome
De Aventijn in Rome

Ze zijn niet zo beroemd als de azalea’s die jaarlijks de Spaanse Trappen opfleuren, maar daarom misschien wel zo bijzonder: de rozen van de Aventijn. Iedere lente gaan de hekken van de Roseto comunale, de ‘rozentuin’ die niet ver van grote trekpleisters als het Colosseum en de Bocca della Verità ligt, weer open. Voor even, want als de zomer echt losbarst kun je er al niet meer van genieten…

De geboorte van de rozentuin
De Roseto comunale is een klein parkje dat de Amerikaanse Mary Gaily ontwierp omdat ze zo van de wilde rozen hield, die op deze plek volop groeiden. De rozentuin opende officieel in 1932, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Enkele jaren na de oorlog schonk de joodse gemeenschap van Rome, die op deze plek al eeuwen een begraafplaats had die echter sinds de opening van de rozentuin was verhuisd, het inmiddels behoorlijk verwaarloosde stukje grond op de Aventijn aan de gemeente van Rome. Een nieuwe rozentuin werd aangelegd, waar de paden de vorm kregen van een zevenarmige kandelaar (menorah), ter herinnering aan de joodse geschiedenis van dit mooie stukje Rome. Sinds de heropening is de rozentuin jaarlijks in de maanden mei en juni gratis te bezoeken.

Roseto

Het is een absolute aanrader om na een bezoek aan de rozentuin verder de Aventijn op te wandelen. Bezoek de sinaasappeltuin en ontdek de bizarre geschiedenis achter het Piazza dei Cavalieri di Malta – het Plein van de Maltezer Ridders. En vergeet dan niet even door het meest beroemde sleutelgat van Rome te gluren…

Wanneer je de rozentuin moet bezoeken
De rozentuin is in 2014 nog geopend tot en met 15 juni. De hekken gaan ongeveer om 8.30 open en sluiten rond 19.30 uur. Toegang is gratis. 

Doe mee met de conversatie

7 reacties

  1. Prachtige blog ! Binnenkort gaan we terug naar Rome (we waren er al in 2011). Bedankt voor de interessante tips 😉

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: