Aristoteles

Wat is een goed leven volgens Aristoteles en hoe kan dat tot stand worden gebracht? Om met de deur in huis te vallen: een goed leven is volgens Aristoteles een gelukkig leven. Het doel van het menselijk leven is geluk.

#1 Stel vast wat geluk niet is
Let op: Aristoteles heeft het in dit geval niet over wat wij tegenwoordig onder geluk verstaan – toeval of het lot, een aangenaam gevoel, lust, succes, erkenning, iets wat je toevalt, vreugde, flow, onverstoorbaarheid, een persoonlijk gevoel van welbevinden, een belevenis. Het kan verwarrend overkomen, maar het is belangrijk om vast te stellen dat we dus niet hiernaar op zoek zijn. Een kleine paradigmawisseling is nodig. Maar wat blijft er eigenlijk over?

#2 Wees doelgericht
In tegenstelling tot Plato ziet Aristoteles geen grondpatroon achter en boven de werkelijkheid, maar wel daarbinnen. Alle dingen streven van nature naar een doel. Doelgerichtheid geldt ook voor menselijke handelingen. Het menselijk leven heeft een doel (‘zin’) – dat waar het allemaal om draait. Natuurlijk zijn er kleine en grote doelen, en is de een ondergeschikt aan de ander. Maar uiteindelijk is er één hoogste doel: een bloeiend leven, oftewel: geluk.

#3 Verbeter jezelf
Aristoteles is de eerste filosoof die een ethiek ontwerpt in termen van zelfverwerkelijking. Geluk is een doel dat je moet nastreven en dat is het vervullen van je menselijke natuur. De mens heeft als taak zichzelf te verbeteren. Een mens wordt gelukkig als en doordat het vervullen van die taak lukt.

aristoteles-2

 

Van oude en nieuwe deugden
Bovenstaande wijsheden zijn afkomstig uit de pas verschenen bundel Van oude en nieuwe deugden, waaruit ik in deze maand een aantal keer een beetje decemberbezinning zal halen, gebaseerd op filosofieën uit lang vervlogen eeuwen.

In Van oude en nieuwe deugden gaan Van Buuren en Dohmen te rade bij tien denkers die in de loop van 2500 jaar verschillende visies op het goede leven hebben geformuleerd, van Laozi tot Machiavelli, van Friedrich Nietzsche tot Richard Rorty, van Aristoteles tot Martha Nussbaum.

9200000011356681

Van oude en nieuwe dingen
Maarten van Buuren & Joep Dohmen
ISBN 9789026326912
Ambo Anthos
€ 24.95

Bestel dit boek via deze link bij Bol.com!

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: