Over Orpheus Kijkt Om

Welkom op Orpheus kijkt om, mijn persoonlijke blog over Rome en de oudheid, over Romeinse en Italiaanse geschiedenis, cultuur, kunst, literatuur en filosofie!

Lees hier meer over mijn eerder verschenen boeken:

Meer weten of op de hoogte blijven? Je kunt me ook op Twitter en op Facebook volgen.

Bio

foto-chantal-ariens-uitsnedeIk (Willemijn van Dijk, 1984) ben oudhistorica en schrijfster. Aan de VU in Amsterdam en aan de universiteit van Lecce in Zuid-Italië studeerde ik Oudheidkunde. Tijdens mijn studie ben ik voor cursussen en onderzoek regelmatig te gast geweest op het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR). Zowel aan de VU als aan het Istituto di Cultura Italiana schoolde ik me bij in de Italiaanse taal en literatuur.

Na mijn studie was ik adj. hoofdredacteur van het tijdschrift De Smaak van Italië; in 2012 gaf ik die baan op om als freelancer verder te gaan. Ik schreef verschillende boeken en in 2012 richtte ik Orpheus kijkt om op, waar ik mijn passie voor en interesse in alles wat met Romeinse en Italiaanse geschiedenis, kunst, cultuur, literatuur en filosofie te maken heeft deel.

Met veel plezier maak ik ook deel uit van Ciao tutti, het grootste Italiëblog van Nederland, en van het tijdschrift Roma Aeterna. Ik ben daarnaast lid van de universitaire adviesraad oudheid van de Vrije Universiteit.

Lezers aan het woord over Orpheus kijkt om:

“Willemijn blaast de Oudheid weer leven in in haar prachtige, met fluwelen pen geschreven verhalen. Belangrijk. Want is dat niet, mèèr nog dan monumenten, wat de geschiedenis ons nalaat: de bijbehorende verhalen?”

“Een ontzettend leuke site die de laatste nieuwtjes op het gebied van geschiedenis feilloos oppikt en die op de goede toon – niet te zwaar en niet te licht – weet te verwoorden.”

“Geweldige inspiratiebron. Ik geef klassieke talen en heb bijna elke week iets leuks te vertellen in de klas dat ik op dit blog gelezen heb! Verder ben ik dol op lezen en heb al een aantal genoemde boeken aangeschaft die hier besproken waren. Kortom origineel en nogmaals bijzonder inspirerend!!”

“Als je zelfs een geschiedenis-leek als ik keer op keer weer kunt boeien met je blogs dan verdient dat een grote pluim! Inspirerend, helder, vlot geschreven en met diepgang. Steengoed!”

“Verrassend door de brede scope van de klassieken, de kunstgeschiedenis, het hedendaagse Rome en nieuwe boekuitgaves. Ik lees het iedere keer met veel plezier.”

“Het is heerlijk om een berichtje te krijgen dat er weer een leuke blog klaarstaat. Om te kijken en je al weer te verheugen op de volgende.”

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. Mooi, uitgebreide informatie, interessante en leerzame leesstof in een schrijfstijl die smaakt naar meer!
  Congratulazione!

  1. Ha Sipke,
   Dankjewel voor je leuke reactie en natuurlijk voor de complimenten! Je hebt zelf ook echt een hele leuke site, complimenten terug! Alleen maar leuk dat je naar mijn site linkt, ik heb op dit moment nog niet echt een ‘blogroll’ op mijn site maar zodra ik dat wel heb, sta je ertussen :)!

 2. Ik ben net terug van mijn 4e bezoek aan Rome. Wat een prachtige stad! ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is net of de stad net zijn geschiedenis je niet meer loslaat! Ik heb een grote interesse in geschiedenis. De hunkering naar steeds meer weetjes is zo ontzettend groot, vandaar dat ik me op deze site heb aangemeld! In gedachten Ben ik al bezig met mijn volgende trip naar Rome of voor de afwisseling Napels met een bezoek aan Pompeii??

  1. Beste Mariette,

   Dank voor je enthousiaste reactie! Ja, dat ‘niet meer los kunnen laten’ daar weet ik alles van… Prachtig ook om een reis te maken naar Napels en Pompeii; sla dan zeker een bezoekje aan het kleinere maar zo bijzondere Herculaneum niet over, en vergeet in Napels niet het archeologisch museum te bezoeken!

   Hartelijke groeten, Willemijn

 3. Lieve Mevrouw,
  Vergeef me voor deze aanmatigende aanspreektitel; als 83-jarige mag ik me dit – veronderstel ik toch – veroorloven. Op zoek naar auteurs die over Rome schrijven, ben ik totaal onverwacht bij uw blog terecht gekomen. Een heerlijke ontdekking!
  In 1950 heb ik de eerste keer kennis gemaakt met Rome. Onvergetelijk blijft het bezoek aan de lege St.-Pietersbasiliek; ’s morgens om 6 u. na het openen van de poorten. Adembenemend!
  Rome heeft me nooit losgelaten. In 1960 heb ik als leraar, samen met de laatstejaarsleerlingen van een College, opnieuw Italië en Rome ontdekt. Later heb ik deze stad nog vaak bezocht en steeds ontdekken wij – mijn lieve vriendin en ik – nieuwe en boeiende ” dingen “. En…in februari of maart zijn we opnieuw in deze stad.
  Met ” Via Roma ” wens ik mezelf een eindejaarsgeschenk te geven en ik zal met heel veel enthousiasme het – ongetwijfeld – inspirerend boek en uw blog lezen.

  Hartelijke groeten.

  Flor Bruninx
  Herk-de-Stad
  Vlaanderen – België

  1. Geachte heer Bruninx, beste Flor,

   Heel veel dank voor deze lieve woorden, wat ontzettend leuk dat jullie ook zo gek zijn op Rome en zowel hier als in mijn boeken inspiratie vinden. Het blijft prachtig hoe Rome toch zoveel mensen weet te betoveren. Hopelijk maakt Via Roma de verwachtingen waar, alvast een geweldige Rome-reis gewenst in feb/maart!

   Un caro saluto,
   Willemijn

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: