Foto © Stefano Corso

1. Water drink je van de straat
Rome staat vol met kleine drinkwaterfonteintjes (nasoni in het Italiaans – oftewel ‘grote neuzen’); op bijna elke straathoek kun je een leeg flesje dus naar hartenlust vullen met heerlijk, ijskoud drinkwater!

2. Ontbijten doe je staand
Romeinen (en andere Italianen) nemen het ontbijt vaak buiten de deur; ze gaan een bar binnen en genieten staand aan de bar van koffie met een zoete lekkernij. Een tafeltje op het terras kan natuurlijk ook: dan betaal je echter wel het dubbele.

3. De lekkerste hapjes zijn gratis
Vanaf een uur of zeven ’s avonds kun je op talloze plekken in Rome genieten van het aperitivo: een uitgebreide borrel voorafgaand aan het diner. Het werkt als volgt: je bestelt een cocktail of een goed glas wijn, waarmee je direct toegang krijgt tot een bar of zelfs buffet vol heerlijke hapjes, bedoeld als appetizers.

4. Met de metro kom je nergens
Rome kent maar twee metrolijnen: A en B. Omdat er onder Romeinse grond nog altijd erg veel schatten verborgen liggen, zijn deze lijnen beperkt en doorkruisen ze het oude centrum niet. Neem in Rome dus vooral ook de bus, of de benenwagen natuurlijk.

5. Cappuccino drink je ‘s ochtends
Het is in Rome, en in heel Italië, niet gebruikelijk om na een uur of elf in de ochtend nog een cappuccino of latte macchiato te bestellen. Koffievarianten met melk horen typisch bij het (zoete) ontbijt.

6. Taxi en trein zijn niet duur
In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn, zijn zowel de taxi als de trein in Italië heel goed betaalbaar. ’s Avonds laat nog terug naar je hotel? Neem gerust een taxi. Let wel: taxi’s vind je in Rome op verschillende standplaatsen (o.a. Termini, Pantheon, Navona, Vittoriano), maar ze stoppen meestal niet als je ze onderweg staande probeert te houden.

7. Cornetto is Italiaans voor croissant
Benieuwd hoe je zo’n vers croissantje bestelt die alle Italianen naast hun cappuccino op de bar hebben liggen? Cornetto is het Italiaanse woord dat je zoekt; ze komen naturel (vuoto), met nutella (alla nutella), met jam (alla marmellata) of met een mierzoete crèmevulling (alla crema).

8. Eerst betalen, dan bestellen
Het is gebruikelijk om overal in Rome – van koffiebar tot ijssalon – eerst bij de kassa je bestelling te doen en af te rekenen, en daarna pas met je bonnetje de bestelling af te halen.

9. Caffè = geen koffie
Bestel je in Rome een caffè, dan krijg je een espresso. Wil je een minder sterke kop koffie? Bestel dan een caffè americano.

10. Pasta is een voorgerecht
Een Italiaans diner is anders opgebouwd dan een Nederlands diner. Waar wij het doen met voor, hoofd en na, kennen Italianen antipasti, primi, secondi en dolci. Antipasti zijn hapjes vooraf, primi zijn pastagerechten die bij wijze van voorgerecht worden geserveerd, secondi zijn vlees- of visgerechten waarbij je eventuele groente en aardappels moet bijbestellen en dolci zijn de desserts.

11. Het kan (bijna) altijd ouder
Bijna overal waar je staat in Rome, bevinden zich onder je voeten nog behoorlijk wat lagen geschiedenis. Sta je in het Colosseum? Dan liggen onder je de resten van het enorme paleis van keizer Nero. De Sint Pieter? Je bevindt je boven op een uitgestrekt grafveld uit de Romeinse oudheid. Op veel plekken in de stad kun je onder de grond nog altijd een kijkje nemen.

12. Pizza eet je zonder tomaten en kaas
Romeinen houden van pizza bianca; krokante pizza zonder tomatensaus, zonder mozzarella, maar met enkel wat zout en verse kruiden. Het proberen waard!

13. Beelden kunnen praten
In Rome bevinden zich een aantal standbeelden die bekend staan als statue parlanti, oftewel pratende beelden. De sokkels van deze beelden werden in het verleden (en soms nog steeds) gebruikt om pamfletten en briefjes op te plakken vol (politieke) commentaren; een soort mini-klaagmuren waarop Romeinse intellectuelen hun ongenoegen uitten en zelfs met elkaar in discussie gingen.

14. Fietsen is niet gevaarlijk
Een geweldige manier om Rome te ontdekken is met de fiets. Laat je niet afschrikken door het verkeer: er zijn op verschillende plekken fietspaden en op zondag is een deel van het oude centrum afgesloten voor verkeer. Durf je het centrum nog niet aan? Ga dan een dagje fietsen door het archeologisch park van de Via Appia!

15. Het zijn echt 7 heuvels
Nederlanders kunnen zich, gewend als ze zijn aan een land zonder hoogteverschillen, nog wel eens vergissen in een Romeinse wandeling: de stad is echt op zeven heuvels gebouwd en een korte wandeling – bijvoorbeeld van het Colosseum naar het ‘sleutelgat’ op de Aventijn – kan een behoorlijke klim betekenen. Iets om rekening mee te houden…

 

Lees hier de eerdere Rome-tips!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: