DSC_1655

Wist je dat… een cappuccino in Italië minder kost als je ‘em aan de bar opdrinkt? En dat fris drinkwater in Rome overal gratis verkrijgbaar is? Hieronder een lijstje met nog veel meer tips – kleine, slimme manieren om je stedentrip naar Rome zo betaalbaar mogelijk te houden – en vaak is het nog leuker ook!

1) Ristorante? Osteria!
Is het je weleens opgevallen dat het Italiaans veel verschillende woorden kent voor iets dat wij in het Nederlands met de verzamelnaam ‘restaurants’ aanduiden? In Italië zit er wel degelijk verschil tussen het een en het ander! Een ristorante is een restaurant in de meest traditionele zin van het woord. Maar je hebt bijvoorbeeld ook trattoria’s en osteria’s. En niet te vergeten de pizzeria’s… Een ristorante is niet per definitie duur, maar het loont de moeite om ook eens een hapje te eten in een authentiek Romeinse osteria of tratteria. Het zijn simpele eetgelegenheden, waar je eerlijk, simpel maar goed kunt eten en drinken (bv Osteria Il Bocconcino, Via Ostilia 23, vlak bij het Colosseum, of Trattoria Monti, Via di San Vito 13, vlak bij de Santa Maria Maggiore).

2) Koffie aan de bar
Natuurlijk wil je ook een keer heerlijk op een terrasje zitten, genieten van de zon en een cappuccino… Dat kan, maar zoek het terrasje dan wel net even om de hoek van de grote bezienswaardigheden. Op Piazza Navona, tegenover het Pantheon; je betaalt er de absolute hoofdprijs. Duik het eerste beste zijstraatje in en je kunt genieten voor minder. Nog beter is om je koffie te drinken zoals de Italianen dat doen: staand aan de bar. De prijzen zijn er op afgestemd: je cappuccino en espresso kunnen je aan de bar zomaar een (paar) euro meer kosten dan wanneer je gebruik maakt van de servizio op het terras. Dan begrijp je meteen waarom het niet de bedoeling is zelf je koffie aan de bar te bestellen en er een plekje mee op het terras uit te zoeken…

3)  1, 3 of 7 dagen onbeperkt reizen
Lopen is natuurlijk altijd de goedkoopste manier om van A naar B te komen. Maar sightseeing in Rome kan een uitputtingsslag worden als je alles te voet doet. En dat terwijl de metro, trams en bussen je naar vrijwel alle bezienswaardigheden kunnen brengen. Iedere keer een los kaartje kopen (€ 1,50) is alleen niet handig en bovendien uiteindelijk de duurste optie. Je kunt beter bij aankomst een van de volgende openbaar vervoerspassen aanschaffen:

  • BIG (€ 6)| een hele dag onbeperkt geldig vanaf het moment dat je het kaartje in gebruik neemt (door het te stempelen) tot middernacht;
  • BTI (€ 16,50)| 3 dagen onbeperkt geldig vanaf de dag dat je het kaartje in gebruik neemt (of tot middernacht de derde dag);
  • CIS (€ 24)| 7 dagen onbeperkt geldig vanaf de dag dat je het kaartje in gebruik neemt (of tot middernacht de zevende dag);

Je kunt deze passen in elk geval kopen op Roma Termini en bij de meeste metrostations. Een handig overzicht van alle verkooppunten vind je op de website van het OV-bedrijf van Rome.

4) Korting?
Kijk of vraag bij de kassa van musea en andere bezienswaardigheden even goed op het lijstje toegangsprijzen. Het zou zomaar kunnen dat je recht hebt op korting, namelijk. En dan heb ik het niet alleen over jonge kinderen en 65-plussers. Vaak geldt er een gereduceerd voor bijvoorbeeld inwoners van de Europese Unie tussen de 6 en 25 jaar, maar ook voor docenten en natuurlijk voor studenten.

5) Nasone-water
Een fenomeen dat uniek is voor Rome: de stad staat vol kleine drinkwaterfonteintjes (nasoni in het Italiaans). Op bijna elke straathoek kun je een leeg flesje dus, gratis en voor niets, naar hartenlust vullen met ijskoud drinkwater, afkomstig uit de heuvels rondom Rome.

6) Voordelig shoppen
Winkelen in Rome kan een dure aangelegenheid worden. Maar twee keer per jaar verandert de stad in een walhalla voor shopaholics; tijdens de Saldi – oftewel, de uitverkoop. Wie flink wil shoppen in de Eeuwige Stad doet er daarom goed aan om Rome te bezoeken in de periode na Kerstmis (januari-februari) of in juli!

7) Combinatiekaartjes
Ben je van plan om zowel het  Colosseum als de Palatijn en het Forum Romanum te bezoeken? Wil je naar de Capitolijnse Musea maar staat een bezoek aan het Centrale Montemartini ook op het programma? Voor een aantal bezienswaardigheden in Rome zijn speciale combinatietickets te koop. Kijk daarom altijd even op de website of vraag naar de mogelijkheden bij de kassa.

8) Geen bolletje
Wij Nederlanders zijn gewend om bij de ijszaak een bestelling te doen van een bepaald aantal bolletjes. In Italië werk dat anders – en wel in het voordeel van de klant. De keuzes die je bij de kassa moet maken: 1) neem ik een hoorntje of een bakje, en 2) wordt het klein, medium of groot? Vervolgens kun je, zeker wanneer je voor een bakje kiest, vragen om zoveel smaken als je maar wilt. Naar alle redelijkheid natuurlijk; wat niet past, past niet. Een geweldige manier om voor minder meer ijssmaken te proeven!

9) Have a picnic!
Even geen zin om bij een restaurant of pizzeria aan te schuiven voor de lunch? Rome kent een aantal heerlijke parken en een paar goede markten en delicatessenwinkels: de perfecte combinatie voor een fijne picknick in de buitenlucht! Daarnaast kun je in de gemiddelde Romeinse bar ook een to-go-bestelling doen (een pizzapunt, een broodje, een sandwich) en er dan heerlijk ergens op de rand van een fontein van genieten. Wil je een echt goed gevulde picknickmand? Bij GiNa, vlak bij de Spaanse Trappen aan de Via di San Sebastianello 7A, kun je er eentje halen! Wandel ermee naar Villa Borghese en je middag kan niet meer stuk…

Eerdere Rome-tips op Orpheus kijkt om:

 

 

 

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. ad 1) De prijzen zijn nu (2014) €6, €16,50 en €24 euro
    ad 2) Jongeren uit de EU onder de 18 jaar kunnen in ieder geval de staatsmuseums gratis naar binnen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: