Colosseum

Voor het eerst in tweeduizend jaar kunnen we binnenkort de echte kleuren van het Colosseum in Rome zien.

Wie het Colosseum weleens bezocht heeft, kan de vervuiling van het monument niet zijn ontgaan. Een team van tien restauratoren werkt deze weken onder de bogen van het eeuwenoude Colosseum om daar iets aan te doen. Als zij klaar zijn met deze grote restauratie van de buitenkant van het monument, zal naar eigen zeggen ‘de wereld zich verwonderen over de echte kleuren van het Colosseum’.

Tinten van honing en okergeel
Tijdens de restauratiewerkzaamheden komt de ‘nieuwe’ (oorspronkelijke) kleur van het travertijn tevoorschijn. Volgens de restauratoren komen er tinten tevoorschijn van honing en okergeel tot kastanjebruin. Het moet het Colosseum, als de steigers straks weg zijn, een verrassende goudachtige gloed geven.

Verkeer en vervuiling
De bijna zwarte laag die het Colosseum zo zichtbaar besmette, werd bovenal veroorzaakt door decennia van druk verkeer en algehele vervuiling. Het gedeelte dat nu ‘accuut’ wordt gerestaureerd was er dan ook het slechtst van allemaal aan toe. De schade door vervuiling vanaf de naoorlogse periode tot op heden is ongekend groot; groter dan die van de 19 eeuwen daaraan voorafgaand.

Modeconcern Tod’s betaalt
De werkzaamheden aan de buitenkant van het Colosseum gaan nog zeker twee jaar door. Daarna zullen ook de ondergrondse delen van het amfitheater en de galerijen in de eerste en tweede ring aan bod komen – dit alles in ongeveer 5 jaar in totaal. De fondsen voor de restauratie van ca. 25 miljoen euro, komen uit private hoek: een en ander wordt gefinancierd door het Italiaanse modeconcern Tod’s van Diega Della Valle.

Bekijk hier een foto-carrousel van de restauratiewerkzaamheden bij het Colosseum op de website van de Italiaanse krant Il Corriere

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: