canonisering-pausen

Santo subito, meteen heilig (verklaren)! De gelovigen scandeerden het bij de dood van de geliefde paus Johannes Paulus II in 2005, maar ook bij die van il papa buono, de goede paus, Johannes XXIII in 1963.

2 miljard paar ogen
Traditie vraagt echter om officiële stappen en soms jarenlange processen voordat het er echt van kan komen. Maar nu is het dan eindelijk zover: zoals al in september aangekondigd door paus Franciscus, zullen er op 27 april maar liefst twee pausen heilig worden verklaard: paus Johannes Paulus II en paus Johannes XXIII. Naar verwachting komen er zo’n 800.000 gelovigen naar Rome om de dubbele canonisering bij te wonen – nog eens 2 miljard paar ogen zullen het hele gebeuren wereldwijd volgen.

Door sommige gelovigen heilig te verklaren, d.w.z. door plechtig af te kondigen dat deze gelovigen op heldhaftige wijze de deugden te hebben beoefend en geleefd hebben in trouw aan Gods genade, erkent de kerk de kracht van de Geest van heiligheid die in haar is, en door hen als voorbeelden en voorsprekers te geven aan de gelovigen ondersteunt zijn hun hoop, aldus de CKK (Catechismus van de Katholieke Kerk) nr. 828 over heiligverklaringen.

Protocol schrijft wonderen voor
Heldhaftigheid is echter niet genoeg: het protocol schrijft (in geval van deugdzame belijders, martelaren zijn een ander verhaal) ook wonderen voor. Een wonder betekent in de meeste gevallen: een miraculeuze genezing. En miraculeus is de genezing pas wanneer artsen hebben vastgesteld dat er voor de genezing geen medische verklaring te geven is. Overigens hebben kandidaten voor canonisering al een curriculum doorlopen: via de status van ‘eerbiedwaardige’ kun je ‘zalig’ verklaard worden, dan pas is heiligverklaring mogelijk.

Paus Johannes Paulus II, de wereldburger die tijdens zijn pontificaat maar liefst 104 trips buiten Italië maakte, was paus tussen 1978 en 2005. Paus Benedictus XVI verklaarde hem zalig in 2011. Paus Johannes XIII – il papa buono – is vooral bekend vanwege het door hem bijeen geroepen Tweede Vaticaanse Concilie. Hij was paus tussen 1958 en 1963. In 2000 werd hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Rome effent weg voor heiligverklaringen
De voorbereidingen voor het grote evenement in de Eeuwige Stad zijn in volle gang. 61 delegaties uit circa 54 landen zijn aanwezig, evenals 19 staatshoofden, 24 premiers, 23 ministers en naar schatting zo’n 800.000 pelgrims. 2 miljard mensen zullen het gebeuren wereldwijd volgen. Dat zijn althans de cijfers die het Nationaal Comité voor publieke orde en veiligheid naar buiten heeft gebracht via de Italiaanse kranten. De canonisering volgt direct op de toch al verschrikkelijk drukke Heilige Week in Rome en de verjaardag van de Eeuwige Stad op 21 april. Italiaanse media spreken van een ongekende boom van toeristen deze dagen, culminerend op de zondag van de heiligverklaringen.

Via-della-conciliazione

Speciale treinen uit Polen
De stad Rome zet zelf de nodige indrukwekkende cijfers tegenover deze bezoekersaantallen: 2.340 eenheden ordehandhavers versterken de 800 reeds aanwezige politiekorpsen. Er zijn 250 brandweerkorpsen, voorzien van de meest geavanceerde apparatuur en de civiele bescherming is present met zo’n 2.600 eenheden. Het hele openbaar vervoer van de stad wordt er speciaal voor ingericht. Vliegvelden en treinstation zijn in opperste staat van paraatheid. Het zal niet voor niets zijn: alleen al uit Polen zullen zeker 5 speciale treinen met elk meer dan 1.000 man aan boord arriveren op Stazione Termini.

Er zullen, kortom, meer pelgrims in Rome aanwezig zijn dan de galerijen van Bernini kunnen omarmen. Daarom zullen er niet alleen op het Sint-Pietersplein, maar ook op Piazza del Popolo, Piazza Farnese, bij de Fori Imperiali en aan de Via della Conciliazione megaschermen worden geplaatst waarop alles te volgen is. De Sint-Pieter is tot een uur ’s nachts open voor bezoekers.

 

Bekijk ook deze filmpjes over Johannes XXIII en Johannes Paulus II:

Habemus papam – de verkiezing van paus Johannes XXIII in oktober 1958, op archiefbeeld van Luce:

 

Johannes Paulus II, Santo Subito!

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: