ara-pacis

Ter gelegenheid van de tweeduizendste verjaardag van de dood van Augustus, de eerste keizer van Rome, is deze week een tentoonstelling geopend in het Ara Pacis Museum: L’arte del comando. L’eredità di Augusto (De kunst van het bevel voeren. Erfenis van Augustus).

Een voorbeeld voor Napoleon
De wijze waarop Augustus zijn persoonlijke verhaal in dat van het heroïsche verleden van Rome wist te weven heeft zoveel succes gehad, dat het een model is gaan vormen waaruit leiders nog vele eeuwen inspiratie is gehaald – van Karel de Grote tot aan de absolute regimes in de twintigste eeuw.

De tentoonstelling L’arte del comando. L’eredità di Augusto is opgedeeld in 12 thema’s en historische perioden. We noemden al even Karel de Grote, maar ook Federico II, Carlo V en Napoleon passeren de revue. Alleen herinterpreteren zij l’arte del comando zoals ooit door Augustus voorgedaan.

Over de Ara Pacis
De Ara Pacis, rondom welke de tentoonstelling over Augustus’ erfenis is opgesteld, is niet toevallig gekozen als expositieruimte. Het is een van de beste en best bewaarde voorbeelden van de manier waarop Augustus zijn erfenis aan het publiek toonde. Hij liet het bouwen na overwinningen behaald te hebben in Gallië en Spanje. Na deze veldtochten keerde Augustus terug naar Rome. Hij had de rust in het hele rijk hersteld, wat zijn populariteit bij rijk en arm vergrootte. Het was een slimme zet de door hem gebrachte pax romana zoveel mogelijk te gebruiken in zijn propaganda. Ter ere van die pax romana liet hij de Ara Pacis bouwen, letterlijk het ‘Altaar van de Vrede’. Het altaar werd ingewijd in het jaar 9 v.Chr. en zou een meesterwerk van Romeinse sculptuur worden, maar bovenal een lofzang op de vrede en welvaar die Augustus naar Rome had gebracht. De ‘boodschap’ werd verhuld in symbolische en mythologische reliëfs die alle zijden van het altaar sieren.

De tentoonstelling bezoeken
l_arte_del_comando_l_eredita_di_augusto_large

L’arte del comando. L’eredità di Augusto
Museo dell’Ara Pacis
t/m 7 september 2014

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: