Caracalla badhuis

 

When in Rome…

Bezoek de Thermen van Caracalla! De ruïnes die je hier vindt, resten van een eens immens badhuis, zijn een indrukwekkend schouwspel.

Hoewel de ruïnes op zichzelf al een flinke dosis grandeur uitstralen, wordt het bezoeken van de Thermen van Caracalla nog wat interessanter wanneer je iets weet van de geschiedenis van deze plek en van Romeinse badhuizen in het algemeen. Wanneer je kunt beginnen met je een voorstelling maken van wat er achter die imposante resten uit het verleden schuilgaat, en hoe het er ooit in volle glorie uitzag, wordt het pas echt leuk.

Caracalla’s bad

Het grote badhuis werd gebouwd in opdracht van keizer Septimius Severus en zijn zoon Caracalla, die in het Romeinse rijk regeerden in de periode tussen 193 en 217 n.Chr. Niet om een soort chique badkamer voor zichzelf te creëren – Romeinse badhuizen waren publieke gebouwen en badderen in het oude Rome een even publieke als sociaal/maatschappelijke aangelegenheid.

Net als in alle Romeinse badhuizen waren de drie voornaamste ruimtes in het complex het frigidarium (met een koud bad), het tepidarium (met verwarmde vloer en muren) en het caldarium (met warmwaterbaden). Maar je vond in de Thermen van Caracalla ook een lekker zwembad in de open lucht (natatio) en kleine plonsbadjes her en der.

Tot zover verschilde het thermencomplex niet veel van andere badhuizen in die tijd (je vond er in elke stad en zelfs in elke kleine plaats minstens één). Wat relatief nieuw was, en typisch voor de late keizertijd waar we ons nu bevinden, was dat de genoemde kamers werden geflankeerd door een soort ‘fitnessruimtes’ (palaestra), plekken waar men aan sport, gymnastiek en krachttraining kon doen. En dat was nog niet alles: in het complex kon je zelfs bibliotheken en uitgestrekte groene tuinen vinden.

Een rondleiding

Van buiten moet het grote thermencomplex in Rome de bezoeker al geïmponeerd hebben, maar eenmaal binnen begon de uitbundigheid pas echt, met de marmeren versieringen op de muren, de felgekleurde schilderingen overal om je heen, de immense mozaïeken op de vloer onder je voeten en de enorme beelden die je in de gangen tegen het lijf lief.

Omdat beelden, zelfs al zijn het reconstructies, meer zeggen dan woorden, vind je hieronder scenes uit een virtuele reconstructie van de Thermen van Caracalla, gemaakt door Danila Loginov. Loginov maakte van zijn reconstructies een mooi filmpje, waarin je een tour maak door de het beroemde Romeinse thermengebouw. Hij is tevens de eigenaar van een interessante website gewijd aan historische 3D-reconstructies!

Caracalla 1

Caracalla 2

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. leuk filmpje! Ik heb ze twee weken geleden bezocht. Ze liggen nogal a-centrisch, waardoor het in vergelijking met de drukke binnenstad heerlijk rustig was.

    1. Hi Lieke,
      Wat leuk dat je er pas nog was! Inderdaad, het is er vaak nog heerlijk rustig ook… Zomers worden er trouwens ook vaak concerten georganiseerd, dat is ook wel bijzonder. Dankjewel voor je leuke reactie in elk geval!

  2. Een van de weinige gebouwen die, ondanks de bezuinigingen, toch schitterend verlicht blijft ’s avonds. Héél indrukwekkend!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: