Augustus

Met het succes van de heruitgave van John Williams Augustus staat de eerste keizer van Rome weer even helemaal in de schijnwerpers. Dat is toepasselijk te noemen, want het is Augustusjaar en vooral in Rome maar over ter wereld wordt herdacht dat hij precies 2000 jaar geleden stierf.

Het boek van Williams is een meesterwerk en een absolute aanrader, die er misschien wel voor zorgt dat je nog veel meer over de eerste Romeinse keizer wilt lezen. Niet (alleen) in de fictieve vorm van Williams, maar meer over wie hij nu eigenlijk echt was en wat er allemaal wel en niet daadwerkelijk gebeurd is – voor zover we dat nu nog met stelligheid kunnen zeggen. Er is natuurlijk eindeloos veel over Augustus geschreven in de afgelopen 2000 jaar, maar onderstaande leeslijst wijst je de weg door het woud der Augustus-lectuur:

De meest recente Augustus-biografie

Everitt-Augustus

In deze fijn geschreven biografie schetst Anthony Everitt een levendig beeld van Augustus, en van het Rome rond het begin van de jaartelling. Wel een dikke pil, maar de lekker leesbare schrijfstijl sleept je er zo doorheen.

Augustus, de eerste keizer
Anthony Everitt
vertaald door Rob Hartmans
Ambo|Anthos
ISBN 9789026322938
€ 22,50

Bestel Everitt’s Augustus via deze link bij bol.com

Augustus, a Cambridge companion

Galinsky-Augustus

Wie de wat meer geleerde lectuur over Augustus aankan, moet Galinsky lezen. Hij geldt als een van de grootste wetenschappelijke autoriteiten op het gebied van Augustus en de augusteïsche tijd en cultuur. Zijn werk is grondig en levendig, zonder aan wetenschappelijke deskundigheid in te boeten.

Augustus: Introduction to the Life of an Emperor
Karl Galinsky
Cambridge University Press
ISBN 9780521744423
€ 24,99

Bestel Galinsky’s Augustus via deze link bij bol.com

Pikante keizerbiografie van Suetonius

Hofreis

Gaius Suetonius Tranquillus beschreef in het begin van de tweede eeuw n.Chr. de levens van ‘twaalf keizers’: van Julius Caesar tot en met Domitianus (81-96 na Christus keizer). Als biograaf richtte hij al zijn aandacht op de keizer en zijn directe entourage, waarbij hij zijn beschrijving van het leven en de persoonlijkheid van de keizer verlevendigde met smakelijke anekdotes en pikante details. Uiteraard komt ook Augustus uitgebreid aan bod.

Keizers van Rome
Suetonius
vertaald door Daan den Hengst
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN 9789025367442
€ 7,50

Bestel Keizers van Rome via deze link bij bol.com

Velleius Paterculus’ ode aan Augustus

Velleius-Paterculus

Velleius Paterculus (19 v.Chr.- 31 n.Chr.), tijdgenoot van Augustus en zijn opvolger en adoptiefzoon Tiberius, schreef een korte ‘geschiedenis van Rome’, met het bewind van Tiberius als stralende climax. Velleius had zowel met Augustus als met Tiberius persoonlijk kennisgemaakt: jarenlang diende hij onder Tiberius als generaal in het leger.

Van Troje tot Tiberius
Velleius Paterculus
vertaald door Vincent Hunink
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN 9789025368494
€ 11,95

Bestel Van Troje tot Tiberius via deze link bij bol.com

Tip! Het grote Augustus-nummer van Roma Aeterna

Roma-Aeterna-omslag

Lees ook het (gratis te downloaden) themanummer over Augustus van het tijdschrift Roma Aeterna. Hierin kom je alles te weten over de indrukwekkende nalatenschap van keizer Augustus in Rome, de Eeuwige Stad. De nadruk ligt daarbij niet zozeer op Augustus’ eigen tijd, als wel op de tweeduizend jaar waarin zijn daden op wisselende wijze werden herinnerd en zijn historische erfenis voelbaar is gebleven.

Klik hier om direct naar Roma AeternaAugustus te gaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Weet u of er een boek bestaat over keizer Augustus wat leesbaar is voor een kind van negen jaar?

    1. Beste Jitske Gijselman, dank voor je berichtje! Ik weet helaas niet van het bestaan van een dergelijk boekje in de Nederlandse boekhandel… Ter plekke, in Rome, kun je wel veel voor kinderen vinden over uiteenlopende Romeinse thema’s, maar dan vaak enkel in het Duits, Engels en Frans (naast Italiaans uiteraard). Mocht ik eens iets tegenkomen dan laat ik het weten! Hartelijke groeten, Willemijn

  2. Zijn er boeken over Augustus voor zijn keizertijd c.q. van zijn jeugd?

    1. Ik ken geen boeken die daar specifiek over gaan, maar Augustus’ jeugd en de aanloop naar zijn keizerschap worden in de hier genoemde biografieën zeker behandeld!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: