ColosseumNergens ter wereld is de cultuurgeschiedenis van de Westerse wereld zo goed voelbaar en zichtbaar. De oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, de barok, het fascisme: allemaal hebben ze in Rome hun sporen nagelaten en hun stempel op de stad gedrukt. Nergens zijn de sporen van verschillende perioden uit de geschiedenis zo met elkaar verweven en verbonden, en nergens anders wordt de continuïteit en gelaagdheid van historische processen zo goed zichtbaar. Waarom bestaat er in Nederland eigenlijk nog geen tijdschrift dat zich helemaal richt op Rome? Daar moet verandering in komen, zo dachten wij – de kersverse redactie van het tijdschrift Roma Aeterna.

roma

Zeven liefhebbers (classici, (cultuur)historici, archeologen) met een kritische geest en een blinde liefde voor de eeuwige stad vormen de redactie van Roma Aeterna, waarvan in 2013 al een eerste (proef)nummer verscheen, met liefde en kunde gemaakt door historicus Joep Beijst en classicus Raphael Hunsucker. In 2014 is de redactie uitgebreid met Victor Broers, Tycho Maas, Floris Meens, Marleen Termeer en ondergetekende. Roma Aeterna is, als enige periodiek in het Nederlandse taalgebied, volledig gericht op Rome en haar rijke geschiedenis, van de oudheid tot nu. In de eerste plaats een digitale publicatie, maar ook beschikbaar als papieren tijdschrift.

Alle lagen van Rome
Het is ons doel academische kennis uit alle relevante disciplines (geschiedenis, klassieke filologie, kunstgeschiedenis, filmwetenschappen, letterkunde, cultuurgeschiedenis, religiewetenschappen en archeologie) samen te brengen, toegankelijk te maken en overzichtelijk te presenteren. Elke editie wijden we aan een thema, dat vanuit het perspectief van zoveel mogelijk lagen van de geschiedenis van Rome belicht wordt. Roma Aeterna komt tot stand in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome.

Met veel trots presenteren we het eerste (tweede) themanummer – Roma Aeterna, 2.1. Dit themanummer is, hoe kan het ook anders, gewijd aan Augustus, de eerste keizer van Rome. Het is immers ‘zijn jaar’: op 19 augustus aanstaande is het precies 2000 jaar geleden dat hij zijn laatste adem uitblies. Zijn sterfdag wordt het hele jaar door gevierd en herinnerd, zowel in Rome en Italië als ver daarbuiten.

Roma Aeterna 2.1, het Augustus-nummer
Op de 19e dag van de maand die naar hemzelf was vernoemd, in het jaar 14 n.Chr., rond drie uur ’s middags, overleed in Nola, ‘in dezelfde slaapkamer als zijn vader Octavius, vijfendertig dagen voor zijn 76e verjaardag’, de man die was geboren als C. (Gaius) Octavius, zoon van Gaius, en stierf als Imperator Caesar Divi Filius Augustus Pater Patriae, ‘Opperbevelhebber Caesar, zoon van de Vergoddelijkte, de Verhevene, Vader des vaderlands’.

RA-omslag

Nu het dit jaar precies 2000 jaar geleden is dat Augustus’ roerige leven tot een einde kwam, dringt zich de vraag op wat er in de eeuwen na zijn dood nog over is gebleven van zijn invloedrijke rol op het wereldtoneel, de herinnering aan zijn wapenfeiten en zijn indrukwekkende culturele nalatenschap. Op die vraag hoopt dit themanummer van Roma Aeterna enige nieuwe antwoorden te bieden. Een sneak preview:

Titelpagina

Spread-1

Spread-2

Roma Aeterna lezen?
Benieuwd naar Roma Aeterna? Via de website kun je een gratis proefexemplaar downloaden. Het volledige digitale tijdschrift is op aanvraag beschikbaar: stuur daarvoor een mailtje naar Roma Aeterna (info@romaaeterna.nl). Lees meer op de website van Roma Aeterna.

 

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: