het-ware-gelukWat is eigenlijk de basis van een gelukkig leven? De Romeinse filosoof Seneca, die leefde in het Rome van de 1ste eeuw, dacht veelvuldig na over deze vraag en vond antwoorden. Eerder schreef ik al hoe je volgens Seneca kunt leren tevreden te zijn, door bijvoorbeeld niet in beperkingen te denken. Maar er zijn meer wegen naar geluk. Je vindt ze in het boekje Het ware geluk, dat onlangs verscheen bij Uitgeverij Athenaeum.

Zelf nadenken, niet nadoen
Een van die wegen heeft volgens Seneca veel te maken met anderen, en in hoeverre je anderen van invloed laat zijn op jezelf en jouw weg naar het ware geluk. Veel mensen leven namelijk niet door zelf na te denken, maar door anderen na te doen. Als een schaap achter de kudde aanlopen zal je nooit ergens brengen. Je bent tenslotte niet op zoek naar de weg die men gaat: je wil de weg vinden die jij moet gaan.

Geestelijk even op adem komen
De werkelijkheid is dat mensen in de waan van de dag opgaan, dat ze inderdaad maar weinig zelf nadenken en zelf sturen terwijl ze hun pad bewandelen. De werkelijkheid is dat mensen elkaar inderdaad massaal achterna lopen. Dat lijkt misschien ook de makkelijkste weg, maar wat nu als je op een dag wél een stapje terug neemt, tijd maakt voor reflectie en zelf gaat nadenken? ‘Als je geestelijk ooit eens op adem mag komen en tijd krijgt voor reflectie, o wat zul je jezelf dan op de pijnbank leggen en de waarheid toegeven!‘ schrijft Seneca. De Romeinse filosoof weet allang wat je dan zult ontdekken en zeggen, tot welke conclusies je zult komen:

Alles wat ik tot nu toe heb gedaan, zul je zeggen, had ik liever niet gedaan. En als ik terugdenk aan alles wat ik heb gezegd, ben ik jaloers op mensen die niet kunnen praten. Alles wat ik heb gewenst zie ik nu als een vloek van mijn vijanden. En alles waardoor ik bang ben geweest, lieve help, dat was heel wat onschuldiger dan de dingen waarnaar ik verlangde!

Met velen heb ik eerst op voet van oorlog gestaan en later toch weer goede verhoudingen gekregen (voor zover dat tussen slechte mensen mogelijk is). Maar ik ben nog geen goede vriend geworden van mezelf. Alle mogelijke moeite heb ik getroost om niet op te gaan in de grote massa, maar om op te vallen dankzij een speciaal talent. En wat heb ik daarmee bereikt? Mezelf tot schietschijf gemaakt. Aan kwaadwillenden getoond waar ik kwetsbaar ben.

Zie je al die mensen? Ze prijzen mijn welsprekendheid, ze vleien me dat ik veel voor elkaar krijg, ze geven hoog op van mijn invloed en macht. Maar het zijn allemaal vijanden! Of, wat op hetzelfde neerkomt, dat kunnen ze zijn. Heb je veel bewonderaars, dan zijn er evenveel mensen jaloers.

Waarom streef ik niet liever naar iets wat daadwerkelijk goed is? Iets wat ik werkelijk voel en niet zo nodig hoef te laten zien? Ach, al die dingen die opzien baren, waar men bij stilstaat, waar mensen elkaar vol bewondering op wijzen, dat glanst allemaal van buiten, maar van binnen is het armzalig.

Glans van buiten en van binnen
Kortom: neem je voor eens tijd te maken voor reflectie en zie of het je beeld verscherpt, zoals Seneca suggereert. Zie je dan in hoe onschuldig je angsten eigenlijk zijn, hoe averechts het op de lange termijn werkt om te willen opvallen en hoe misleidend hang naar bewondering kan zijn? En, misschien wel de belangrijkste vraag: welke motivatie voert in je dagelijks leven de boventoon? Doe je wat je doe omdat je het werkelijk voelt, of omdat je het zo nodig aan de wereld wil laten zien? Oftewel: glanst het van binnen, of alleen van buiten?

 

Meer goede adviezen van Seneca

Meer lezen van Seneca? Bovenstaande fragmenten zijn afkomstig uit:

het-ware-geluk
Seneca
Het ware geluk
vertaald door Vincent Hunink
ISBN 9789025301521
Uitgeverij Athenaeum
€ 9,95

Klik op deze link om dit boek te bestellen bij Bol.com!

 

 

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: