La-Grande-BellezzaM

LGB-BANNER

Paolo Sorrentino’s film La Grande Bellezza is, mede dankzij een fenomenaal optreden van Toni Servillo als Jep Gambardella, de koning van het mondaine leven in Rome, een aanrader voor iedereen die van Rome houdt. Extra leuk om te doen als je de film hebt gezien: filmlocaties raden. Ga mee op zoektocht naar La Grande Bellezza in Rome!

Fontana dell’Acqua Paola

Fontana_Paola_Rome

La Grande Bellezza begint met een kanonschot, zoals dat nog altijd dagelijks klinkt vanaf de heuvel Gianicolo. Dan schakelen we over naar Il Fontanone, de 17de-eeuwse fontein van de Acqua Paola die de meeste inwoners van Rome veel liever is dan de beroemde Trevifontein…

Via Vittorio Veneto

Via-Veneto-2

Via-Veneto

De straat waar Fellini’s La Dolce Vita zich grotendeels afspeelt, is niet voor niets de set van een groot deel van de feesten van de Romeinse rich and famous in La Grande Bellezza. Het mondaine leven van Rome is nog altijd daar te vinden, zij het nu niet meer op de terrasjes aan de straat maar op een hip dakterras met uitzicht op het beroemde Martini-bord.

Colosseum

6355_7

Jep Gambardella geniet vanaf zijn dakterras van een dagelijkse theatershow die zijn weerga niet kent: zijn huis staat pal aan het Colosseum, een van de meest indrukwekkende monumenten van het oude Rome. Het dakterras bestaat, maar is helaas niet toegankelijk voor publiek…

Parco degli Acquedotti

Parco-degli-acquedottiDe volslagen idiote uitvoering van ‘experimenteel toneel’ die Jep Gambardella bijwoont omdat hij er als journalist verslag van moet doen, speelt zich af in het Parco degli Acquedotti, een publiek park in Rome dat onderdeel uitmaakt van het archeologische park van de oude Romeinse Via Appia.

Sant’Agnese in Agone, Piazza Navona

DSC_0803

Nog een onwaarschijnlijk spectaculaire woning: een van de eerste vrouwen met wie we Jep Gambardella zien, blijkt pal aan Piazza Navona te wonen, naast de kerk Sant’Agnese in Agone.

Het sleutelgat van de Aventijn

Buco-Aventino

De tocht die Jep en Ramona maken met ‘de man die alle sleutels van Rome bezit’ is misschien niet erg realistisch, maar wel leuk om te volgen. Ze beginnen op het Piazza dei Cavalieri di Malta, bij het beroemde sleutelgat van de Aventijn. Waar wij simpele toeristen echter alleen door het sleutelgat mogen turen, gaan de deuren voor Jep en Ramona open…

Musei Capitolini

Digital StillCamera

Marforio, het grote beeld dat ook op de filmposter van La Grande Bellezza prijkt en tegelijkertijd een van de sprekende beelden van Rome is, is te vinden in een van de palazzi op het Capitool, waar tegenwoordig de Capitolijnse Musea zich bevinden. In hun nachtelijke tocht door de gangen van het museum passeren ze onder andere de beroemde beelden De Stervende Galliër en de Capitolijnse Venus.

Palazzo Barberini

Fornarina

In de film lijkt het alsof ook dit schilderij, waar Jep enige tijd bij stil blijft staan, zich in de Capitolijnse Musea bevindt. In werkelijkheid hangt La Fornarina, het schilderij waarop de vermeende minnares van Rafaël staat afgebeeld, in een heel ander deel van de stad, in Palazzo Barberini.

Palazzo Spada

Palazzo_Spada,_perspective_galleryDe architecten die Rome vooral tussen de 15de en de 17de eeuw vormgaven, schiepen er vaak plezier in mensen op het verkeerde been te zetten… Zoals Borromini bijvoorbeeld in deze gang van Palazzo Spada deed. Het lijkt een lange galerij maar loop naar binnen en je zult merken dat je je eigen ogen niet altijd kunt geloven!

Galleria Borghese

6355_4

De nachtelijke tocht met de man met de sleutels eindigt in de tuinen van de Galleria Borghese, in het park van de Villa Borghese, waar het drietal de zon ziet opkomen.

Bramante’s tempeltje, San Pietro in Montorio

tempietto

Een wellicht wat moeilijker te duiden scene speelt zich af bij de San Pietro in Montorio, waar een klein kind zich heeft weten te verstoppen voor haar moeder. Waar precies? In de tempietto, het kleine tempeltje dat werd ontworpen door niemand minder dan Bramante.

Thermen van Caracalla

Terme_Caracalla_RomeOp een goed moment staat er in La Grande Bellezza een giraf tussen de Romeinse ruïnes. We bevinden ons dan tussen de overblijfselen van de Thermen van de Romeinse keizer Caracalla, die zich even ten zuiden van het Colosseum bevinden, buiten het historische centrum van de stad.

Lungotevere

lungotevere

Het slot van de film is ook het slot van dit stukje: een shot van de Tiber, de rivier die de het leven van de stad Rome op zoveel manieren heeft getekend.

Bestel La Grande Bellezza op dvd via deze link bij Bol.com!

Adobe Photoshop PDF

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. gisteravond gaan kijken…heerlijke film, een indrukwekkend fresco met een meesterlijk oog voor detail. bedankt voor de tip!

 2. Laten we ook bar San Calisto op t gelijknamige plein niet vergeten. De goedkoopste Peroni’s van Trastevere!koop

 3. Heel erg leuk deze aanvulling op de film die ik gisteren met vrienden heb gezien! Heerlijk om nog even weg te dromen! Ook vanwege de prachtige muziek is de film meer dan de moeite waard! Wie weet wie de componist is van het à capella koor tijdens de scène van de tandeloze zuster die op haar knieën de Heilige Trappen beklimt?

   1. Beste Willemijn,

    Allereerst complimenten voor je website!! En dank voor je antwoord! Ik denk eigenlijk niet dat dit het is want het was volgens mij meerstemmig!

    Hartelijke groet Hetty

 4. Beste Willemijn,

  Ik heb gisteren de film gezien en ben nog steeds in hogere sferen. “La Grande Bellezza” is een esthetische shock. Het is ook een meditatie over het leven. Vele filmcritici hebben de vergelijking gemaakt met “La dolce vita” van Fellini maar volgens mij gaat deze film veel dieper. “La Grande Bellezza” is voor de film wat “A la recherche du temps perdu” van Marcel Proust is voor de literatuur. Beide werken stellen de herinnering centraal. Jep Gambardella leeft – net als de meeste personages – voornamelijk in zijn herinnering. Na 65 jaren in dit leven beseft hij dat hij naast de kwestie heeft geleefd door zijn grote liefde kwijt te spelen. Hem resten alleen een paar flarden van schoonheid. Of, zoals de ik-figuur uit de roman van Proust, de mogelijkheid om aan het eind van de reis te beginnen aan een boek.

  Groeten uit België van Johan

  1. Dag Johan,
   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik zou graag ingaan op de vergelijking, maar moet eerlijk bekennen dat ik a la recherche (nog) niet heb gelezen.. Daar gaat bij dezen verandering in komen! Desalniettemin zoals gezegd een mooie bespiegeling, dank daarvoor.

   Gr, Willemijn

 5. Dit is op Kunst en Cultuur herblogden reageerde:
  La Grande Bellezza; Ik houd van dit soort arthouse films, daarom kijk ik misschien met wat andere ogen, maar… Wat een kunstwerk van regisseur Paolo Sorrentino, overweldigende beelden, illusies van werkelijkheden, filosofische dialogen en monologen, een kijk op het oude en hedendaagse Rome, de mensen en de spiegel die ze af en toe voorgehouden krijgen. Een zeer natuurlijk ogende, observerende en vol mimiekl acterende hoofdrolspeler Toni Servillo. Dit alles aangevuld met prachtige en toepasselijke muziek en fantastische oudheidkundige decors tezamen met schitterend camerawerk.

  Zie hieronder wat Willemijn op haar geweldige blog “Orpheus kijkt om” allemaal schrijft.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: