Het-oude-Rome

De burgeroorlogen in het oude Rome, hoe zat dat ook alweer? Caesar die een rivier overstak (en zei: ‘de teerling is geworpen’), Pompeius die op een Egyptisch strand werd vermoord; het zijn scènes die misschien nog wel een belletje doen rinkelen, maar in welke context ze ook alweer geplaatst kunnen worden?

 

Om alles te weten te komen over de oorlog tussen de twee beroemdste generaals en politici van Rome, Caesar en Pompeius, lees je het epos Burgeroorlog (De Bello Civili), geschreven door de jonge Romeinse dichter Lucanus (39-65 n.Chr.).

Hij nam de taak op zich om het oorlogsdrama (‘méér dan een burgeroorlog’), dat zich in de eeuw voordat hij leefde had voltrokken, op te tekenen voor het nageslacht.

Met Lucanus zelf liep het overigens niet best af: onder het regime van keizer Nero werd de jonge dichter (net als zijn oom, de filosoof Seneca) gedwongen zelfmoord te plegen. De reden? Hij had het aangedurfd te klagen over het verlies van de republikeinse vrijheden, nu Rome een keizerrijk was geworden.

Voor het eerst verschijnt in Nederland een volledige metrische vertaling van dit epos van de hand van Piet Schrijvers. Schrijvers (1939) is emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde van de Universiteit Leiden en actief als vertaler van Romeinse poëzie en als essayist. Zijn vertalingen van Vergilius, Horatius en Lucretius werden in 2011 bekroond met de Martinus Nijhoff Prijs voor literaire vertalingen.

Meer lezen?

Burgeroorlog-Lucanus
Burgeroorlog
Marcus Annaeus Lucanus
ISBN 9789025370077
Athenaeum-Polak & Van Gennep
€ 29,95

Bestel Lucanus’ Burgeroorlog via deze link bij Bol.com, of klik op deze link om het ebook te bestellen (€ 23,99)!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: