‘De teerling is geworpen.’ En ze staken, bepantserd en bewapend, het riviertje de Rubicon over. Julius Caesar brak met alle Romeinse wetten van weleer toen hij zich met die legendarische woorden tegen andere Romeinen keerde en een burgeroorlog ontketende. Uiteindelijk zou het ertoe leiden dat de republiek Rome overging in het keizerrijk Rome.

Als het verhaal van Julius Caesar een jongensboek was, dan zou het moment vlak voordat de veldheer met zijn troepen de Rubicon overstak een van de meest spannende, onvervalste cliffhangers ooit zijn geweest.

Tom Holland schreef dat jongensboek, dat hij niet voor niets de titel Rubicon heeft gegeven. De aanloop naar de cliffhanger beschrijft hij als volgt:

‘10 januari, het zevenhonderdvijfde jaar sinds de stichting van Rome, het negenveertigste jaar voor de geboorte van Christus. De zon was allang ondergegaan achter de Apennijnen. In het donker stond een groep soldaten van het 13e Legioen in volle marsorde opgesteld. Het was een bitterkoude nacht, maar deze mannen waren extreme omstandigheden wel gewend. Acht jaar lang hadden ze de gouverneur van Gallie gevolgd op zijn veldtochten, de ene nog bloediger dan de andere, door de sneeuw, door zomerse hitte en naar de uiteinden van de wereld. Nu waren ze teruggekeerd uit de barbaarse woestenij van het noorden en stonden ze stil voor een heel ander soort grens. Voor hen stroomde een smal riviertje. Aan de kant van de legionairs bevond zich de provincie Gallie; aan de overkant Italië en de weg die naar Rome leidde. (…) Terwijl ze stonden te stampen om warm te blijven, wachtten ze op het teken van de trompetters om tot actie over te gaan. Om hun wapens te schouderen, om op te trekken – om de Rubicon over te steken. (…) In plaats van zijn mannen een teken te geven om verder te gaan staarde Gaius Julius Caesar in het troebele water van de Rubicon en zweeg. En zijn gedachten dreven op de stilte.’

Het moment van twijfel moet eindeloos hebben geleken, als aan het einde van een soapaflevering die pas de volgende dag weer verder zal gaan. Juist hier besluit Holland tot een korte excursie:

‘De Romeinen hadden een woord voor zo’n moment. Discrimen noemden ze het – een ogenblik van hachelijke spanning, wanneer alles wat iemand in een heel leven heeft bereikt aan een zijden draadje hangt.’

De rest is geschiedenis, zou je kunnen zeggen. Caesar besluit, steekt over, ‘als gokker, meegesleept door de passie van een gokker’. Voor een rationele afweging was de inzet te hoog.

‘Naast ‘beslissend moment’ had discrimen nog een betekenis: ‘scheidslijn’. dat was in alle opzichten wat de Rubicon zou blijken te zijn. Door deze rivier over te steken stortte Caesar de wereld inderdaad in een oorlog, maar tevens droeg hij bij aan de vernietiging van de eeuwenoude vrijheden van Rome, en maakte hij indirect mogelijk dat op hun puinhopen een monarchie werd gesticht – gebeurtenissen die van cruciaal belang waren voor de geschiedenis van het Westen. Lang nadat het Romeinse rijk zelf ten onder was gegaan zouden de tegenstellingen die door de Rubicon waren gesymboliseerd – vrijheid en despotisme, anarchie en orde, republiek en autocratie – nog steeds tot de verbeelding van Romes opvolgers spreken.’

En hoewel de rest inderdaad geschiedenis is, is het meer dan de moeite waard om de rest van Hollands boek ook te lezen. Niet eens alleen voor wie van de oudheid of van geschiedenis in het algemeen houdt; dit ‘jongensboek’ is voor iedereen die gegrepen wil worden door een van de meest spannende verhalen ooit verteld.

Tom Holland, Rubicon

Athenaeum-Polak & Van Gennep

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: