Rome

Vaak wordt me gevraagd of ik tips heb voor mensen die naar Rome gaan. Gelukkig heb ik even geleden Via Roma mogen schrijven, een (reis)boek dat je door de straten én de geschiedenis van Rome leidt (langs alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden). Voor meer (ongewone) tips om je bezoek aan Rome zo bijzonder mogelijk te maken, kun je natuurlijk ook op dit blog terecht.

In dat kader vind je hieronder een lijstje dat je heel wat kostbare tijd kan besparen (en ik spreek uit ervaring): vijf dingen die je vooral niet moet doen tijdens een stedentrip in Rome. En natuurlijk vijf leuke alternatieven.

1. In 2 dagen alle bezienswaardigheden willen zien

Ancient trajan market in romeDe gouden tip voor Rome is boven alles: probeer niet alles te zien in de paar dagen dat je er bent. Denk niet: ik wil in elk geval de hoogtepunten hebben gezien, want er zijn eindeloos veel hoogtepunten, die je na je tiende bezoek aan Rome nog niet allemaal hebt kunnen zien. Accepteer dat nog voordat je in het vliegtuig stapt en je zult gegarandeerd met een bevredigender gevoel terugkomen dan wanneer je haastig hebt geprobeerd zo veel mogelijk monumenten en meesterwerken af te gaan. Pick your battles, zou ik bijna willen zeggen, als het niet zo negatief zou klinken. Hoe dan ook; maak van te voren een niet te ambitieus lijstje, dat realistisch is in verhouding met de tijd die je hebt. Zo zorg je er ook voor dat je van datgene dat je wel bezoekt, optimaal kunt genieten. Bovendien hoeft je lijstje niet enkel te bestaan uit bezienswaardigheden; er zijn ook typisch Romeinse ervaringen die de moeite waard zijn. Dingen die ik tijdens een allereerste (kort) bezoek aan Rome op mijn lijstje zou zetten (ja, de Spaanse Trappen ontbreken):

Het Colosseum en het Forum Romanum bezoeken | Koffie drinken bij Sant’Eustachio | Afdalen in de Basilica di San Clemente | Een ijsje eten bij Giolitti | Het Pantheon van buiten en van binnen bewonderen | De koepel van de Sint Pieter beklimmen | Een muntje gooien in de Trevifontein | Naar de markt op Campo de’ Fiori | Slenteren over Piazza Navona | Uit eten gaan in de wijk Trastevere

2. Alles te voet willen doen

Rome-OV

Het Romeinse Openbaar Vervoer heeft dezelfde reputatie als het land Italië als geheel: chaotisch en onbetrouwbaar. Maar hoe leuk het ook is om de stad goed te leren kennen; als je alles te voet doet, ben je na twee dagen zo goed als uitgeput. Bovendien: er gaan 2 metrolijnen door de stad (Linea A en Linea B) die uitstekend functioneren en die je desgewenst van de Spaanse Trappen naar het Colosseum brengen. Ze brengen je alleen lang niet overal waar je moet zijn. Schroom daarom niet om voor wat langere afstanden ook een keer de bus te pakken. In tegenstelling tot de metro komt de bus wel overal en bovendien rijden ze veel en regelmatig. Er zijn in Rome verschillende stadsplattegronden verkrijgbaar waarop je ook het metro- en busnetwerk kunt vinden. Natuurlijk heeft lopen zijn charme, maar door af en toe bij een wat langere afstand voor het OV te kiezen voorkom je een totale uitputtingsslag die je in de verleiding brengt om steeds op het eerste beste toeristenterras neer te strijken om uit te puffen en veel te veel te betalen voor een ijsthee of een cappuccino.

3. Eten óp Piazza Navona

Piazza-Navona

In het verlengde van wat hierboven staat: loop ’s avonds rond etenstijd zeker even naar Piazza Navona en geniet van de levendigheid en de gezellige sfeer, maar schuif niet op Piazza Navona zelf aan een tafeltje aan. Zeker omdat er vlak achter het plein een heel leuke buurt ligt vol restaurantjes die veel meer de moeite waard zijn, zoals het authentieke maar eigentijdse Fico of huiskamerrestaurant Il desiderio preso per la coda.

4. Alleen maar boven de grond blijven

thermencaracalla

Rome is één groot openluchtmuseum, dat is zeker waar. Maar er is nog een hele wereld op zich die zich buiten, of liever gezegd onder dat museum bevindt: het ondergrondse Rome. Zo kun je in de Basilica di San Clemente, een kerkje in de schaduw van het Colosseum, afdalen in de geschiedenis, naar een Romeinse tempel van Mithras. Onder Piazza Navona liggen de resten van een Romeins wagenrenstadion, onder de Sint Pieter die van een complete begraafplaats en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je kunt niet altijd overal in maar het loont de moeite van te voren even op de website van Roma sotterranea te kijken wat de mogelijkheden zijn.

5. De Tiber volgen

Tiber

Het kan je gebeuren dat je, wanneer je van het noorden naar het zuiden van het centrum van Rome wilt lopen (of juist andersom), denkt dat het handig is om de Tiber te volgen; zolang je langs de rivier loopt ga je immers de goede kant op. Als je voor het eerst in Rome bent is het daarom goed om te weten dat daar waar de Tiber het centrum van Rome doorsnijdt, de rivier een paar flinke bochten maakt. Een wandelroute nemen die langs de Tiber loopt betekent dus bijna altijd een (flinke) omweg…

Doe mee met de conversatie

50 reacties

 1. Bedankt!!! Heb het direct doorgestuurd naar een vriendin die binnenkort een Romereisje doet en mij advies vroeg. Zoveel leuke dingen inderdaad. Vind zelf Villa Borghese ook altijd een hoogtepunt. Na 30 jaar nog niet alles gezien, dus geen illusies.

 2. Waardevolle tips, dank daarvoor. en bovendien: de dingen die je nu NIET doet kun je altijd later nog eens doen. Ik ben zeker 15x in Rome geweest, en heb nog steeds het gevoel dat er nog werelden te ontdekken zijn. Wat ook leuk is: een thematische reis samenstellen. We deden vorig jaar een Caravaggio-tour, langs musea en kerken waar werk van Caravaggio hangt. Daardoor kom je ook in de minder bekende musea, zoals de Galleria Nazionale d’Arte Antica (tussen Trastevere en Gianicolo) en kerken (Sant’ Agostino bijvoorbeeld). En zagen in eenk leine week tijd 18 van de 21 in Rome aanwezige werken van Caravggio.

 3. Roma Sotterranea is echt een super vondst! Ik heb het genoegen gehad om in 5 VWO tijdens Romereis 10 dagen volledig ondergedompeld te worden in wat Rome te bieden heeft inclusief uitgebreide achtergrond informatie door voorstudie en rondleidingen van gidsen & de leraar..

  ..als ik daar nu – 9 jaar later – aan terugdenk, wat heb ik dan onthouden: niet de Sixtijnse Kapel.. ..wel: het afdalen in de catacomben onder de stad, de villa van Hadrianus (net buiten Rome), avondbezoek aan de Trevi fontein, het sleutelgaatje..

  ..Nu ga ik weer en wil de stad, zoals Han hier ook zegt, thematisch bezoeken.. ..ik ben nog een beetje aan het zoeken naar thema’s! Ik denk aan:
  – in de voetsporen van Cicero
  – Borgia & Medici familie

  de optie Caravaggio is ook een goede tip! Iemand nog aanvullingen? En boeken/films/documentaire’s om dit voor te bereiden?

  Groet,

  Lieke

 4. Beste Lieke (en Lucie en Han natuurlijk),

  Dank voor je leuke reactie en aanvullingen! In voorbereiding op een Borgia/Medici-thema kun je natuurlijk het beste de gloednieuwe serie over de Borgia’s bekijken, maar dat had je zelf vast al bedacht :). Een wandeling door de stad zou ook als thema Bernini kunnen hebben, of Bramante… Je kunt er ook voor kiezen om je bijvoorbeeld eens te richten op moderne kunst (daar schreef ik eens een kort stukje over: https://orpheuskijktom.com/2012/04/07/rome-tip-6-de-5-mooiste-moderne-musea/).

  Wat ik onlangs deed was een bezoek aan de stad met het thema ‘Rome in de film/Rome als filmdecor’, waarover ik een artikel heb geschreven voor het tijdschrift De Smaak van Italië. We gingen langs de favoriete plekken van Federico Fellini en langs het huis waar hij woonde aan de Via Margutta, maar brachten bijvoorbeeld ook een bezoek aan Cinecitta; de beroemde filmstudio’s van Rome waar niet alleen Fellini, maar ook Coppola en Scorsese filmden (http://www.cinecittastudios.it). Je kunt daar een rondleiding krijgen die je zelfs over de filmsets leidt (ook die waar delen van The Borgia’s zijn opgenomen, trouwens :)) en dat vond ik persoonlijk heel erg bijzonder! Wellicht kan ik daar binnenkort nog eens een stukje over schrijven, dan kan iedereen meegenieten!

 5. Haha, leuk idee om het adviezenlijstje om te draaien! Wat je vooral ook niet moet doen: het pastamuseum bezoeken… naar verhouding de prijs niet waard: als je wil weten wat de kooktijd van verschillende pastasoorten is, hoef je daar geen 15 euro voor te betalen… en alle informatiebordjes met grafieken zijn alleen Italiaanstalig! =)

 6. Goede tips! Al hebben wij wel alles lopend gedaan. Na een tijdje veel bezienswaardigheden te zien werd het wel allemaal te veel (wéér een mooi gebouw, ja alles is mooi) Naar binnen gaan bij het Colloseum vond ik ook niet per se iets wat je echt moet doen!

  1. Dank voor je leuke reactie, Bianca! Ja natuurlijk is het leuk om veel te lopen en veel te zien, maar mijn ervaring is toch dat je, als je alles een beetje doseert, meer geniet van alles! Naar binnen gaan in het Colosseum is een kwestie van smaak – ik als oudheidkundige zou het niet willen missen :)!

 7. Wijkaanpak, 2 opa’s, met onze kleinzoon van 11 jaar drie en halve dag naar Rome. Heeft iemand tips.?
  Grt. Eugene

  1. Beste Eugene,

   Wellicht is dit een leuke gids door Rome voor jullie: ‘Kidsgids Als Aeneas op avontuur door Rome’ (zie http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=3579). Ik zou verder aanraden om steeds een wijk/stadsdeel te doen: bijvoorbeeld een dagdeel Colosseum/Forum Romanum/Keizerfora, een dagdeel Trevifontein & Spaanse Trappen, een dag(deel) Pantheon & Piazza Navona, een dagdeel Engelenburcht & Vaticaanstad… En vergeet de ‘Mond van de Waarheid’ niet, de Bocca delle Verita’, bij het Forum Boarium. Hoe lang je ergens mee zoet bent hangt natuurlijk ook af van of je ergens naar binnen gaat of niet… En natuurlijk lekker veel Italiaanse ijsjes eten :)!

   Alvast een hele fijne tijd in Rome!

   hartelijks,

   Willemijn

   1. Hallo Willemijn,
    Lief zo snel een antwoord en zeker met fijne tips. Ik ga het boek bestellen. We hebben nog tijd we gaan eind oktober.
    Groeten.
    Eugène

 8. Very good list! (I translated it on my browser). I especially agree with using public transportation, I always make this mistake because I LOVE walking but then on days like today, I’m totally spent. :(.

  1. Thanks! I love walking too, but imagine staying in Rome for 5-7 days, as most people do, and walking this marathon every day of your trip… It can ruin the experience a little bit because you’re so exhausted you can’t enjoy the dolce vita :)!

 9. Wij hebben tijdens onze vorige Rome trip fietsen gehuurd, en zo heel beel straatjes en buurten doorkruist waar we voorgaande keren per voet de puf niet meer voor hadden.. Geweldig goed bevallen dus..

  1. Hoi Kristine,
   Wel denken er ook over om fietsen te huren maar hoe gaat dat in zijn werk? Groet Mariëtte.

 10. In augustus ga ik met mijn zoontje van 11 naar Rome, iemand tips over in welk hotel, met zwembad, en welke bezienswaardigheden echt een must zijn? We gaan zes dagen.

  1. Hi Lonneke,
   wat een fijn vooruitzicht! Hotels met zwembad zijn er wel in Rome, maar dat zijn dan wel vaak de grotere ketens. Het Radisson Blu es. Hotel is bijvoorbeeld mooi en centraal gelegen. Zelf heb ik eens overnacht in het Grand Hotel Gianicolo (met zwembad) – hele fijne plek en mooie omgeving maar wat verder weg van de grote bezienswaardigheden. Qua bezienswaardigheden hangt e.e.a. natuurlijk ook wel af van wat jullie leuk vinden (kunst, cultuur, opgraving of juist shoppen en lekker eten) maar ik zou in elk geval niet overslaan: Pantheon, Piazza Navona, Colosseum, Sint-Pieter (of nog leuker: een rondleiding ónder de Sint-Pieter) en de kleinere kerkjes Sant’Ignazio en San Clemente. Een uitstapje (per fiets bijvoorbeeld) naar het archeologisch park van de Via Appia is bij mooi weer ook heel leuk!

   1. Hartelijk dank voor de reactie. Ik ben al aardig aan het puzzelen om er een geweldige reis van te maken. We gaan een dag naar het Colosseum, een dag naar Vaticaanstad met ondergrondse rondleiding bij de Sint Pieter, een dag naar de Fontana Di Trevi en de Spaanse trappen. Ik denk ook dat we een dag een fiets huren en gewoon maar een stuk gaan fietsen. Is de hop on hop off bus een aanrader? Mocht u nog iets te binnen schieten wat geweldig is ook voor een jongen van 11 hoor ik dat graag!

    Vriendelijke groet,
    Lonneke

 11. Ik ga volgende week lekker naar Rome!
  Nu probeer ik online kaartjes te kopen voor het vaticaan maar daar staan vaste tijden op.. moet je deze ook aanhouden? en zijn er voor de catacomben die je aanprijst hier aparte tickets nodig?

  1. Ha Willemijn, wat een fijn vooruitzicht! Ja, volgens mij is het wel de bedoeling om die tijden enigszins aan te houden. De tickets waar je het over hebt zijn neem ik aan voor de Vaticaanse Musea? De catacomben zijn namelijk onder de Sint-Pieter, niet bij de Vaticaanse Musea. Ja, daar moeten apart kaartjes voor worden gekocht en het is alleen onder begeleiding en op afspraak te bezichtigen. Als je ‘gewoon’ de Sint-Pieter bezoekt kun je wel afdalen in de crypte van de kerk, waar de pauselijk graven te vinden zijn, maar niet naar de opgravingen eronder.

   Hartelijke groeten, Willemijn

 12. Wat kan je het beste doen als je er 5 dagen bent, in de lijst hierboven gaat het over 2 dagen dacht ik. Hoelang is bijvoorbeeld het bezoek aan het colloseum – Forum Romanum – Palatijn

  Alvast bedankt!

 13. Deze dingen wil ik bezoeken/doen:
  Colosseum, Forum Romanum en palatijn
  Vaticaanstad en de sint pieter beklimmen
  Spaanse trappen
  Piazza navona
  Waterpark hydromania bezoeken
  Trevifontein
  Pantheon
  Villa borghese
  Engelenburcht bekijken

  Denk je dat ik het red in 5 dagen,
  Appie

  1. Beste Appie,

   dank voor je berichtjes! Ik denk dat het goed mogelijk is om dit lijstje ‘af te werken’ in 5 dagen! Alleen met Waterpark Hydromania heb ik helaas geen ervaring, dus daar kan ik je niet over adviseren. Wanneer je Colosseum, Forum en Palatijn en omgeving op een dag doet, een andere dag Vaticaanstad, Sint-Pieter en de Engelenburcht, een dagje Pantheon, Piazza Navona, Trevifontein en Villa Borghese dan houd je zeker nog een dagje over voor het waterpark. Hoe lang je ergens voor uit moet trekken hangt erg af van of je de monumenten en musea wel of niet ook van binnen wenst te zien. Je kunt bijvoorbeeld in de Vaticaanse Musea gemakkelijk een hele dag zoet brengen!

   Groeten en alvast heel veel plezier in Rome,

   Willemijn

   1. Bedankt voor de snelle reactie en het nuttige antwoord!
    Heb je verder nog iets wat ik echt niet kan missen?
    Alvast bedankt
    Appie

 14. Wij gaan over 2 weken een week naar Umbrië (daarna nog een week Gardameer) Nu willen we graag 1 dag naar Rome toe met de trein. Wat is/zijn een absolute aanrader(s) voor deze ene dag? Ik zie zoveel voorbij komen, maar wat kunnen we het beste kiezen voor de 1e keer met 3 tieners erbij??

  1. Beste Erica, dank voor je bericht! Wat een onmogelijke vraag ;)… De eerste keer Rome kan overweldigend zijn, zeker in de zomer als het erg heet is, is het ook geen pretje heel erg veel te doen. De eerste tip die ik zou willen meegeven is dus om niet té veel te willen doen in 1 dag. Je zou op je gemak een wandeling kunnen maken vanaf het Colosseum/Forum Romanum langs de Via dei Fori Imperiali en dan meer in de richting van de Tiber, via de Sant’Ignazio (even naar binnen om het plafond en de koepel te bekijken) naar het Pantheon (uiteraard ook even binnen kijken) en Piazza Navona. Je zou het daarbij kunnen laten en eventueel nog lekker struinen in de leuke winkeltjes in de wijk achter Navona – in de Via del Governo Vecchio en de Via dei Coronari (en een ijsje halen bij Gelateria del Teatro), of, als je nog puf hebt, doorlopen naar de Engelenburcht en Sint-Pieter. Vandaar kun je eventueel de metro terug nemen naar Termini. Heel veel plezier in elk geval alvast!

 15. . Ik heb alle bekende bezienswaardigheid van Rome wel gezien. Nu ben ik op zoek naar iets wat ik nog niet gezien heb. Kan iemand me helpen?

  1. Beste Marzena, dank voor je reactie! Er zijn nog talloze minder bekende bezienswaardigheden in Rome. Zo kun je naar een van de kleinere musea (Palazzo Massimo en Palazzo Altemps zijn de moeite meer dan waard), minder bekende kerken bezoeken (zoals de San Clemente) of eens afdalen onder de grond (bijvoorbeeld naar de opgravingen onder de Sint-Pieter of die onder Piazza Navona). De omgeving van Rome biedt, met de opgravingen bij Ostia en Villa Hadriana en de Villa d’Este in Tivoli, ook nog heel veel moois!

 16. Beste orpheus kijkt om, Wij, 6 weefdames uit Zweden en ik ( ben 3 jaar geleden naar Zweden geëmigreerd) gaan een midweek naar Rome. Blijven er drie dagen over om de stad te bezichtigen. We zaten te denken aan één dag het Vaticaan, één dag het coloseum, Forum Romanum en één dag Pantheon, Piazza Navon en Trevi Fontein. Is dit goed te doen? Overal lees ik over skip the line tickets. Is dit echt noodzakelijk? En is de Roma pass een aanrader (voor het openbaar vervoer) Waar kan ik het beste de tickets kopen Alvast hartelijk dank voor je hulp!

  1. Beste Helene, dank voor je bericht! Wegens vakantie een wat verlate reactie, excuses. Het programma dat je voorstelt is zeker goed te doen! Vooraf online tickets bestellen is alleen in het geval van de Vaticaanse Musea (inclusief de Sixtijnse Kapel) wel echt aan te raden. Dit kan gewoon via de website van het Vaticaan (http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do). De Roma Pass is de moeite waard wanneer je veel musea wilt bezoeken (de kaart is overal geldig behalve in het Vaticaan/de Vaticaanse Musea) en van plan bent veel van het ov gebruik te maken. Als het je alleen om het ov te doen is, zijn er ook speciale kaartjes voor bijvoorbeeld 3 of 7 dagen te krijgen bij de automaten op de (metro)stations. Voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn is eveneens een apart combi-ticket verkrijgbaar (12 euro) bij de kassa. Voor het Pantheon, Piazza Navona en de Trevi-fontein is uiteraard geen toegangskaartje nodig – hoogstens een muntje om in de fontein te gooien :).

   Alvast heel veel plezier!

 17. wij (6 vriendinnen) reizen over 1,5 week af naar het mooie Rome voor 6 dagen . Naast de gebruikelijke mooie bezienswaardigheden zijn wij nog op zoek naar wat originele tips zoals wijn/dinertour per fiets (liefst zonder gids zodat we wat meer vrijheid hebben) zijn er mensen met tis?? Alle ander originele ideeën zijn natuurlijk ook van harte welkom!

  1. Beste Miranda en natuurlijk Orpheus kijkt om;

   Wat leuk dat jullie met 6 personen in september naar Rome zijn geweest! Wij zijn dit zelfde ook van plan om te gaan doen met ook 6 vriendinnen. Is er iets wat jullie ons speciaal kunnen aanraden?
   Is de wijn/dinertour per fiets nog gelukt?

   Bedankt en groeten van Marianne

 18. Hallo Willemijn, mijn dochter van 18 en ik willen eind juli naar Rome voor de oudheid, shoppen in Milaan en Venetië bekijken, mijn dochter houd op zich niet zo van oudheden maar des te meer van shoppen. Zij doet de toeristenopleiding en ik wil haar graag van alles meegeven.
  We hebben 6 dagen en zijn van plan met het vliegtuig naar Rome te vliegen en daara met de trein naar Milaan en ook met de trein naar Venetië en dan weer vliegen naar huis.
  Wij zijn juli 2015 3 dgn naar Parijs geweest en in mei 2016 4 dgn naar Barcelona, dit was echt geweldig
  Heb je misschien tips voor ons voor deze reis?
  Groet van Elly

  1. Beste Elly,
   Dank voor je bericht en wat leuk dat jullie samen deze Italiaanse reis gaan ondernemen! Ik zou in Rome, naast wat culturele highlights waarover je van alles vindt op deze site, ook zeker leuke wijkjes in trekken om gewoon lekker rond te struinen. Een fantastische combinatie van leuke cafeetjes, restaurantjes én boetieks vind je in de wijk Monti, grofweg rondom Piazza Madonna dei Monti (vlak achter de keizerfora). O.a. de Via Urbana en Via del Boschetto zijn daar leuk en vlak bij de metrohalte Cavour, aan de Via Leonina, vind je een leuke kleine vintage/homemade markt (overdekt). Voor meer tips, ook voor Milaan en Venetië, raad ik je verder aan om even uitgebreid rond te kijken op http://www.ciaotutti.nl, waar ik ook onderdeel van uitmaak – daar kun je echt alles vinden wat je maar zoekt over deze drie steden. Voor nu vast heel erg veel plezier gewenst samen! Hartelijke groeten, Willemijn

   1. Hartelijk dank voor je tip Willemijn, ik ga je site zeker bekijken.

    Groet van Elly

 19. Hallo Willemijn, ik heb inmiddels een reisje geboekt, ik vlieg 22-07 in de ochtend naar Milaan, daar gaan we cultuur/shoppen, zondag nemen we de trein naar Rome voor cultuur/shoppen en vliegen 26-07 in de avond terug. Heb jij misschien nog een tip voor een hotel? Zijn de (grotere) kledingwinkels in Rome op zondag open dat jij weet?
  Venetië hebben we voor deze trip geschrapt, doen we een andere keer, te vermoeiend waarschijnlijk
  Groet van Elly

 20. Kan jij misschien ook een goed hotel aanbevelen dat centraal ligt?
  groet van Elly

 21. Hallo Willemijn, het is haast zover, vrijdagochtend vertrekken we.
  Kun jij mij vertellen of ik via internet tickets kan kopen voor de catacomben onder de St Pieter, zo niet waar kan ik ze daar kopen? Heb je dan tevens tickets nodig voor de Sint Pieter.
  En welk ticket moet je kopen om op het dak te komen?

  Groet van Elly

 22. Hallo Willemijn, onze eerste keer Rome! Welliswaar pas eind februari maar ben toch al stiekem informatie aan het verzamelen. We zitten er effectief maar twee dagen dus zullen we onze volle aandacht geven aan een heel beperkt aantal bezienswaardigheden en de rest bewaren voor volgende bezoeken. Mijn vraag is het volgende… wat raad je ons aan te doen wanneer we ergens tussen 17.00 en 18.00 op een maandag avond aankomen in het hotel? Het hotel is gelegen in het Municipio III aan de Viale Tirreno. Wat kunnen we toch nog die avond meepakken van deze stad vwb eten, drinken, wandelen… want ik neem aan dat het meeste gesloten zal zijn op een maandagavond in februari? Alvast bedankt voor het advies!

  Groeten, Olaf

  1. Beste Olaf, dank voor je bericht en wat een fijn vooruitzicht om naar Rome te gaan in februari! Wat mij betreft een heerlijke periode om te gaan, vaak al een zonnetje en nog geen hordes toeristen op straat. Jullie hotel ligt wel echt buiten het centrum dus wandelen is denk ik geen optie voor die eerste avond… Wel kun je makkelijk op de metrolijn B stappen, die je in no time naar het centrum brengt. Ik zou dan uitstappen bij Cavour en de wijk Monti in lopen om een lekker eettentje uit te zoeken daar. Zie hier wat meer informatie over deze wijk en tips voor eetadresjes: http://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/rome/culinair-rondje-monti-koffie-lunch-en-diner-in-een-van-de-hipste-wijken-van-rome/. Als je dan nog wat rond wil wandelen kun je vast het Colosseum meepakken, dat is daar vlakbij en dan heb je die maar vast van je lijstje gevinkt ;). Terug zou ik dan lekker een taxi nemen – zo duur is dat in Rome niet en de metro rijdt maar tot een uur of 21! Hopelijk kun je hier wat mee, anders hoor/lees ik het! Hartelijk groeten, Willemijn

   1. Hallo Willemijn. Bedankt voor de info en advies. We zullen zeker Monti gaan bezoeken die avond. Het Colosseum bezoeken zal ’s avonds niet kunnen denk ik gezien de openingstijden; dan maar alvast de buitenkant bewonderen 🙂 Op het programma die twee dagen staan Vaticaanstad, het Colosseum en het Pantheon…. nog verdere adviezen of vult een bezoek aan deze bezienswaardigheden twee dagen? Alvast bedankt voor het advies! Groeten, Olaf

 23. Beste Olaf, het Colosseum is inderdaad niet van binnen te bewonderen in de avonduren, maar van buiten bij maanlicht ook heel mooi! Of de bezienswaardigheden die je noemt de dagen helemaal vullen hangt er een beetje vanaf of je bijvoorbeeld in Vaticaanstad naast de Sint-Pieter ook de Vaticaanse Musea (Sixtijnse Kapel) wilt bezoeken, of bijvoorbeeld de koepel wilt beklimmen? Dan ben je zeker een dagje zoet ermee! Een bezoek aan het Vaticaan laat zich goed combineren met een bezoekje aan de Engelenburcht – waar je eventueel ook weer helemaal omhoog kunt klimmen. Naast de Sint-Pieter vind je trouwens ook de Nederlandse kerk van Rome, de zogenaamde Friezenkerk, waar je ook even naar binnen kunt wandelen. Een bezoek aan het Colosseum is goed te combineren met een bezoek aan het Forum Romanum, en – als je dan nog niet genoeg hebt van al die Romeinse resten – eventueel ook aan de Palatijnse heuvel. Maar het wordt natuurlijk keuzes maken als je maar twee dagen de tijd hebt! Het Pantheon is een absolute must inderdaad, en daar vlakbij moet je eigenlijk ook even de Sant’Ignazio (kerk) in wandelen voor de prachtige plafond- en koepelbeschildering (gezichtsbedrog!). Een wandeling van Pantheon naar Piazza Navona en daarna nog de Trevi-fontein en Spaanse Trappen is heel goed te doen. Maar je kunt Piazza Navona eventueel ook voor of na je bezoek aan Vaticaanstad bezoeken, je komt er praktisch langs als je te voet gaat.

  Hopelijk heb je zo weer even voldoende informatie, voor details of andere vragen trek gerust weer aan de bel!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: