Lodewijk XVI, koning van Frankrijk en Navarra, was een echte kunstliefhebber. Hij stimuleerde jonge kunstenaars om naar Rome te reizen, zodat ze daar hun aangeboren talenten konden ontwikkelen en perfectioneren. Eigenlijk was een reis naar Rome in die tijd sowieso een bijna verplicht onderdeel van de intellectuele vorming van jonge Europeanen van goede komaf.

In de achttiende en negentiende eeuw trokken veel Franse artiesten aldus naar Rome, waar ze de bekendste plekken van de stad schilderden. Ze bekwaamden zich zelf in het maken van aquarellen en etsen en vereeuwigden de beroemdste pleinen, monumenten en antieke ruïnes op hun doeken. De romantische sfeer die ze met hun penselen creëerden werd opgeroepen door de combinatie van onderwerpen: de belangrijkste monumenten, die zich overal in de stad bevonden, samen met het groene en serene van de campagna, het Romeinse platteland.

Eigenlijk deden die Franse kunstenaars van toen met hun penselen hetzelfde als veel toeristen van nu met hun fotocamera: proberen van die alom bekende plaatjes van Rome een eigen, bijzonder portret te schieten. Om mee naar huis te nemen als herinnering en bewijs: ik was in Rome.

Een verzameling van 70 van dit soort Franse ‘plaatjes’ van Rome is tot en met 10 mei te zien in het Museo di Roma, om de hoek van Piazza Navona. Hubert Robert, Charles Joseph Natoire, Victor-Jean Nicolle, Abraham-Louis-Rodolphe Ducros, Jean Louis Despres: ze geven je allemaal op pittoreske wijze een kijkje door de lens van de achttiende/negentiende-eeuwse bezoeker van de Eeuwige Stad. Hieronder kun je alvast even meekijken.

Hubert Robert, Il Giardino del lago a Villa Borghese (1799)

 

Antoine Felix Boissellier, Chiesa e convento di Trinità dei Monti (1811)

 

Antoine Felix Boisselier, Chiesa e convento di Trinità dei Monti (1811)

 

Hubert Robert, La Tomba del somaro nella Pineta Sacchetti (<1765)

Vedutisti francesi tra il XVIII e il XIX secolo
t/m 10 mei, Museo di Roma
Piazza San Pantaleo 10
www.museodiroma.it

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: