Wanneer je over een bepaald onderwerp – in mijn geval Rome – vaak schrijft, word je als blogger al snel een vraagbaak. Weet je nog leuke hotels? Wat vind je het allermooiste in Rome? Of, een vraag die laatst nog in mijn mailbox belandde: wat is een mooie plek voor een aanzoek? Natuurlijk ben ik vereerd als ‘expert’ te worden gezien en geef ik – wanneer ik het antwoord weet – graag tips.

Veruit de meest gestelde vragen concentreren zich echter op de portemonnee, en hoe die zo veel mogelijk dicht kan blijven. Niet zo vreemd misschien, in tijden van crisis. Hoewel je er natuurlijk niet onderuit komt om er iets aan uit te geven, kan een vakantie in Rome zeker ook met een klein budget. 5 tips voor een fijne en betaalbare vakantie in het hart van Italië!

Rome-view

Slapen voor weinig
Er zijn leuke hotels die duur zijn en leuke hotels die minder duur zijn, maar een charmant hotel op een geweldige plek heeft z’n prijs – voor een dubbeltje kun je helaas nog steeds niet op de eerste rij zitten. Is er nog een optie? Jazeker; ga op zoek naar een camping in de buurt van Rome! Je vindt ze overal rond de eeuwige stad. Verblijf bijvoorbeeld in de buurt van een van de meren (Bracciano, Bolsena) buiten Rome, of aan het strand bij Ostia, zodat je na een dagje slenteren door de eeuwige stad nog een duik kunt nemen!

Pass-per-tutto
Ben je van plan om veel musea en bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je Romereis? Dan kan de Roma Pass een goede optie zijn. Je moet er € 34 voor betalen, maar dan kom je ook een heel eind. De pas geeft je namelijk gratis toegang tot de eerste twee musea of archeologische sites die je bezoekt (inclusief eventuele tentoonstellingen), gratis gebruik van het openbaar vervoer (bus, metro, tram en een aantal treinverbindingen, waaronder die naar het dichtstbijzijnde strand) en gratis toegang tot een aantal kleinere musea. Ook interessant: bij het Colosseum is er een speciale ingang voor pashouders, zodat je de rij kunt overslaan. De Roma Pass komt met een pakketje waarin je onder andere een kaart van Rome vindt, een gids met alle participerende musea en sights en een code waarmee je de app Roma Passè kunt downloaden.

caffe-italiano

Koffie aan de bar
Een bezoek aan Italië begint voor mij nog altijd met een cappuccino of espresso aan de bar. Aan de bar? Waarom niet op een terras, in het zonnetje? Dat kan natuurlijk, maar Italianen doen daar zelf maar weinig aan; een koffietje buiten de deur doen ze vaak zo’n drie keer per dag: even tussendoor, staand aan de bar. Een shotje koffie, een praatje, en hup, weer verder. Deze Italiaanse manier van koffie drinken heeft een leuke bijkomstigheid: een caffè aan de bar kost zomaar een (paar) euro minder dan wanneer je gebruik maakt van de servizio op het terras. Dan begrijp je meteen waarom het niet de bedoeling is zelf je koffie aan de bar te bestellen en daarna een plekje op het terras uit te zoeken…

Straatwater
Je vindt ze op bijna elke straathoek in Rome: kleine drinkwaterfonteintjes (nasoni – grote neuzen in het Italiaans). Sommige zijn niet meer dan een simpel tuitje, andere kleine kunstwerkjes, en allemaal geven ze je gratis en voor niets koel drinkwater, rechtstreeks afkomstig uit de heuvels rondom Rome. Neem dus altijd een leeg flesje mee in je tas!

nasone

Sights zonder kassa
Rome is een openluchtmuseum. Dat mag dan zo zijn; als je het Colosseum van binnen wil bekijken of je wil vergapen aan het plafond van de Sixtijnse Kapel zul je toch langs de kassa moeten. Gelukkig kun je daarnaast genoeg plekken vinden die helemaal gratis te bezoeken zijn – als je tenminste weet waar je moet zoeken. Een paar voorbeelden: het park van de Villa Borghese, de prachtige begraafplaats Campo Cestio, het archeologisch park van de Via Appia Antica en natuurlijk talloze mooie kerken – minimusea op zich (Sant’Ignazio, Santa Costanza, San Pietro in Vincoli, San Giovanni in Laterano, San Clemente; om er een paar te noemen).

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Goede info! Leuk om te lezen, maar wat wil je ook, het gaat over ROME 😉
    Voor een bezoek aan o.a. de plaats Tivoli (diverse villa’s en tuinen) las ik dat de Roma & Piu pass (provincie Rome) te overwegen valt, zelfs iets goedkoper dan en met alle voordelen van de Roma pass.
    Uit ervaring weet ik dat de Italiaan al snel ziet dat je een toerist bent en je vriendelijk vraagt (omdat het zo rustig is!) toch maar vooral aan het tafeltje te gaan zitten, niet wetende dat je daardoor meer gaat betalen dan aan de bar….

    1. Jazeker, de Roma Piu Pass is ook een goede optie, Warren! Ennuh… gewoon voet bij stuk houden, bij die Italianen die je als de eerste de beste toerist behandelen 😉

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: