Spinario

Lo Spinario. De ‘doornuittrekker’. Het is een van de beroemdste en meest bewonderde beelden uit de collectie van de Capitolijnse Musea in Rome. Het bronzen beeld uit de 1ste eeuw v.Chr. werd in 1471 naar het Campidoglio, het plein waaraan de musea liggen, gebracht, als onderdeel van een schenking van bronzen door paus Sixtus IV. De Spinario, de charmante, aandoenlijke, levensechte jongen die een doorn uit zijn voet trekt, wordt met recht nog altijd als een van de grootste meesterwerken uit de klassieke kunst gezien.

Het verhaal achter het beeld
Om precies te weten te komen waarom dit een van de grootste meesterwerken uit de oudheid is, ga je natuurlijk zelf naar de Capitolijnse Musea. Momenteel kun je daar de tentoonstelling Spinario. Storia e fortuna bezoeken, helemaal gewijd aan de Doornuittrekker en de geschiedenis van het beeld. Schetsen, schilderijen, bronzen kopieën: aan de hand van een bijzondere kunstcollectie wandel je het bijzondere verhaal van de Spinario aan.

Spinario2

De tentoonstelling bezoeken
Spinario. Storia e fortuna
t/m 25 mei
Capitolijnse Musea, Rome

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: