Dat boeken over het verleden vooral vol staan met namen van grote mannen, wil niet zeggen dat er geen vrouwen waren die, op hun eigen manier, invloed uitoefenden op de loop van de geschiedenis. Vandaag daarom een korte voorstelronde: 5 opmerkelijke vrouwen uit het oude Rome.

Lucretia

Lucretia

De beroemde vrouw van Lucius Tarquinius Collatinus uit het legendarische verleden van het oude Rome. Zij werd een toonbeeld van kuisheid en vroomheid toen ze zichzelf na een brute verkrachting het leven ontnam. De woede die ontstond naar aanleiding van haar tragische einde leidde tot een opstand en, uiteindelijk, de stichting van de Romeinse republiek.

Atia Balba Caesonia (85-43 v.Chr.)

Atia

Zus van Julius Caesar en de moeder van Octavianus, de latere keizer Augustus. Volgens Tacitus was ze in haar tijd (de nadagen van de Romeinse republiek) een van de meest vrome en eerbare vrouwen van Rome.

Julia Caesaris maior (39 v.Chr.-14 n.Chr.)

julia-1

Dochter van keizer Augustus, die haar talloze keren uithuwelijkte om weer nieuwe diplomatieke allianties te smeden. Ze overleeft al haar echtgenoten en raakt in een schandaal verwikkelt, waarna ze door haar vader verbannen wordt. In ballingschap pleegt ze uiteindelijk zelfmoord.

Julia Agrippina minor (15-59)

Agrippina

Als de zus van keizer Caligula, de echtgenote van keizer Claudius en moeder van keizer Nero heeft Agrippina haar stempel op de Julisch-Claudische dynastie gedrukt. Ze is beroemd en berucht om haar vastberadenheid in het zeker stellen van de keizerlijke titel binnen haar familie. In het jaar 59 kwam ze aan haar einde, volgens de Romeinse bronnen door toedoen van haar eigen zoon Nero.

Julia Domna (170-217)

Julia-Domna

Als echtgenote van keizer Septimius Severus wist Julia Domna een ongeëvenaard invloedrijke positie voor zichzelf te creëren als keizerin van het rijk onder de Severische dynastie. Ze was geïnteresseerd in filosofie: verschillende filosofen genoten haar speciale (financiële) steun en bescherming. Een zelfgekozen hongerstaking zou haar uiteindelijk het leven kosten.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: