Op het Forum Romanum in Rome kun je voortaan een bijzondere weg omhoog bewandelen, die Romeinse keizers en hun hofhouding eens de Palatijn op hebben geleid. Het is een soort brede, met gewelfde plafonds overdekte monumentale hal die tot de verbeelding spreekt, zeker wanneer je bedenkt dat je, wanneer je hier rondwandelt (net als in de Domus Aurea van Nero), zomaar in keizerlijke voetsporen zou kunnen treden.

Om de spanning op te bouwen, heeft de archeologische dienst van Rome een trailer gepubliceerd:

 

Hoe, wat, waar
Waar hebben we het precies over? Wanneer je op het Forum Romanum staat, gaat het om de imposante hoge muren die je tegen de helling van de Palatijn ziet, achter de Tempel van Castor en Pollux. Deze muren, en de monumentale hal die erachter schuilt, behoren toe aan een gebouw dat traditioneel wordt gezien als het paleis van Domitianus, keizer van Rome aan het einde van de 1ste eeuw en, samen met zijn vader en broer, verantwoordelijk voor de bouw van het Colosseum.

Foto archeoroma.beniculturali
Photo: Archeoroma.beniculturali.it

Boven op de Palatijnse heuvel, waar keizers van Rome sinds de tijd van Augustus (rond het begin van onze jaartelling) hun paleizen lieten bouwen, kun je al langer resten van dit Domitiaanse paleis bewonderen. Het complex is door archeologen opgedeeld in een publiek deel, de Domus Flavia, een privégedeelte, de Domus Augustana, en de zogenaamde hippodroom. Vooral de hippodroom, ook wel het Palatijnse stadion genoemd, is nog goed zichtbaar.

De ‘Domitiaanse hal’, in de Italiaanse media aangeduid als de ‘Rampa Imperiale’, was echter niet eerder toegankelijk voor het publiek. Insiders die er al wel eens voet mochten zetten spreken van een ruimte met een ‘Piranesi-achtige’ magie – de moeite waard dus, om tijdens een bezoek aan het Forum Romanum naartoe te wandelen!

Praktisch
De Keizerlijke Hal (Rampa Imperiale) is vanaf 21 oktober toegankelijk voor publiek, als onderdeel van een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijn. In 2014 opende op de Palatijn ook al het zogenaamde ‘Huis van Augustus‘ voor het eerst.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Wat een schitterende impressie van dit imposante bouwwerk! Wanneer ik deze foto bekijk, dan snap ik waar de beroemde architect/monnik Dom van der Laan zijn inspiratie heeft opgedaan.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: