Ancient trajan market

Markten zijn zo oud als de weg naar Rome – zo niet nog veel ouder. In Rome stallen marktlui al sinds de vroegste geschiedenis van de stad hun waren uit op straat. Keizer Trajanus liet rond het jaar 100 op zijn forum zelfs een marktcomplex of ‘winkelcentrum’ van steen aanleggen dat wel vijf of zes verdiepingen telde. Eeuwen later, tijdens de ballingschap van de pausen in Avignon, was ook de voorhal van het Pantheon als dagelijkse marktplaats ingericht. Natuurlijk kun je ook vandaag de dag nog overal in Rome grote en kleine markten vinden. Of je nu op zoek bent naar mooie vintage, vers fruit of bijzonder antiek: Rome is van alle markten thuis.

De oudste markt van Rome
In het hart van Rome, vlak bij Piazza Venezia, vind je een van de oudste bekende markten van Rome: de zogenaamde mercati traiani – de ‘markten van Trajanus’. Ze maken onderdeel uit van het Forum van Trajanus, een van de keizerlijke fora langs de Via dei Fori Imperiali in Rome.

Trajanus kwam in het jaar 98 als eerste niet-Italiaanse keizer aan de macht. Marcus Ulpius Nerva Traianus Augustus, zoals zijn officiële naam vanaf de troonsbestijging luidde, kwam uit Italica, een plaatsje in Spanje. Zijn weg naar de benoeming tot keizer liep, zoals dat inmiddels gebruikelijk was in Rome, via een adoptie. De zittende, wat onzekere keizer Nerva nam hem als adoptiefzoon op in de familie. Die adoptie had Trajanus helemaal aan zichzelf te danken: hij bouwde een glansrijke militaire carrière op, zelfs nog voordat hij de politieke ladder beklom en de gebruikelijke ambten doorliep. Voor de weinig geliefde keizer Nerva was een alliantie met de populaire generaal meer dan welkom.

De troonopvolging verliep dus relatief rustig: zowel de afzwaaiende keizer als het volk had vertrouwen in de man met die lange staat van dienst. Precies die rust en dat vertrouwen zouden de regeringsjaren van Trajanus (98-117) meer en meer gaan kenmerken. Niet voor niets kreeg hij de bijnaam optimus princeps, oftewel ‘de beste leidsman’.
De optimus princeps liet, net als vrijwel elke keizer, zijn sporen na in de hoofdstad. Het monumentale marktcomplex aan zijn eigen forum, een ‘winkelcentrum’ van steen dat wel vijf of zes verdiepingen telde, was een van de bouwondernemingen van Trajanus. Je kunt de resten van dat complex nog altijd bewonderen vanaf de promenade die is aangelegd langs het Forum van Trajanus. Enkele jaren geleden opende ook het museum van de Mercati di Traiano. Hier ontdek je de geschiedenis van deze plek en krijg je bovendien toegang tot de ruines van Trajanus’ forum.

5 x naar markt in Rome

Markt-in-Rome

*Porta Portese
‘È domenica mattina, si è svegliato già il mercato’ – ‘het is zondagmorgen, de markt is al ontwaakt’, zingt Claudio Baglioni in 1972 over de meest bekende zondagse rommelmarkt van Rome: Porta Portese. De markt heeft zelfs een echte filmsterrenstatus: Porta Portese ‘figureert’ in bekende Italiaanse klassiekers als Ladri di Biciclette en I Soliti Ignoti.

*Campo de’ Fiori
Campo de’ Fiori, met het omineuze beeld van Giordano Bruno in het midden, is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome als het gaat om verse groente, fruit en geurige kruiden. Het is dus geen bloemenmarkt, zoals de naam wellicht doet vermoeden (fiori is Italiaans voor bloemen). Letterlijk betekent Campo de’ Fiori zoveel als ‘bloemenveld’. Die benaming heeft meer te maken met de geschiedenis van het plein dan de koopwaar die je er vindt. Toen de grote markt van Rome in 1869 van Piazza Navona naar het Campo de’ Fiori verhuisde, was daar op dat moment niet veel meer te vinden dan een veld vol papavers, madeliefjes en nontiscordardimé (vergeet-mij-nietjes). Een veld vol bloemen dus, te midden van de woonpaleizen van de Romeinse familie Orsini. Dat het plein campo en nooit piazza is gaan heten heeft het te danken aan dat bloemenveld.

*Mercato Monti
In de hippe wijk Monti, een klein stukje lopen vanaf het Colosseum, kun je elke zaterdag en zondag terecht op de urban market Mercato Monti, in de hal van Grand Hotel Palatino aan de Via Leonina. Vooral als je op zoek bent naar vintage kleding en sieraden of design meubels ben je hier aan het goede adres. Er hangt een gemoedelijke en creatieve sfeer en de aanwezige kraampjes van ontwerpers, ambachtslieden en onafhankelijke boetiekjes houden de kwaliteit van de marktwaar hoog.

*Farmers Market bij de Circus Maximus
Op zaterdag en zondag verzamelen zich op de Farmers Market (Mercato di Campagna) bij het Circus Maximus, achter de Palatijn, elke week boeren uit heel de regio Lazio. Lokale geproduceerde, agrarische en ambachtelijke producten als honing, olijfolie, kazen, vleeswaren en wijn worden uitgestald en er mag naar hartenlust geproefd worden. Een geweldige markt voor liefhebbers van biologische en eerlijke producten, met een gegarandeerd nul-kilometer-principe. De markt wordt het hele jaar gehouden, behalve in de maand augustus en in juli aan op zaterdagen.

*Shopping al Valadier in Rome
Voor wie van de chique vintage en designer kleding houdt… Twee zondagen per maand wordt er een vintage-markt gehouden in de Sala Valentino van Hotel Valadier. Een luxe hotel in een chique straat, en die twee aspecten kenmerken de markt zelf ook. Shopping al Valadier is tamelijk nieuw en wordt georganiseerd door Tina en Teresa Zurlo, die er in hoogsteigen persoon op toezien dat de aangeboden kleding en accesoires van hoge kwaliteit zijn. De ingang van het hotel bevindt zich aan de Via della Fontanella 15.

Meer markten?

Ciao-tutti-Special-11-Leukste-markten-ItalieNog meer markten in Rome en bijna 1000 markten in de rest van Italië ontdekken? In de nieuwe Special die we bij Ciao tutti hebben gemaakt, verzamelden we de leukste, meest bijzondere markten in heel Italië. Van de beroemde Pescheria aan de voet van de Rialtobrug in Venetië tot de luidruchtige Il Capo-markt in Palermo, van grote en kleine antiekmarktjes in de hele laars tot de nieuwe verdieping vol lekkers onder het dak van de Mercato Centrale in Florence. Ruim 300 pagina’s Italiaans marktplezier, met een selectie van de meest unieke markten en marktjes per regio, met als resultaat bijna duizend (!) niet te missen mercati in Italië.

Lees via deze link alles over de Ciao tutti Special Al Mercato!  

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: