Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (8)

Wanneer je Rome voor de derde, vierde of misschien zelfs voor de ‘zoveelste’ keer bezoekt, wil je wel eens iets anders dan de Galleria Borghese of de Vaticaanse en Capitolijnse musea. Die kunsthistorische giganten zijn de moeite natuurlijk meer dan waard, maar ze zijn ook vaak erg druk. Gelukkig zijn er alternatieven genoeg. Prachtig Palazzo Massimo alle Terme, bijvoorbeeld.

Buiten sta je nog met een been in de niet al te fraaie stationsbuurt van Termini (Rome Centraal), maar binnen wacht een grote verrassing: een van de mooiste collecties klassieke sculpturen, schilderingen en mozaïeken die je in Rome kunt vinden. Op de begane grond kom je bronzen meesterwerken tegen als de Zittende Bokser, maar ook talloze portretbusten uit de tijd van de Romeinse republiek en de keizertijd – met als hoogtepunt het enorme beeld van Augustus als Pontifex Maximus.

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (2)

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (1)

Wandel via het trappenhuis omhoog om de rest van de kunstcollectie te ontdekken die in het 19de-eeuwse palazzo schuilgaat. Op de eerste verdieping benemen onder andere de marmeren Lancellotti Discobolus en de Slapende Hermafrodiet je de adem.

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (6)

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (3)

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (4)

Sla de tweede verdieping zeker niet over: daar waan je je even in de villa van keizerin Livia, wanneer je de ruimte betreedt waarin de muurschilderingen met tuinmotieven uit die villa net buiten Rome tentoon worden gesteld. Ook de talloze andere fresco’s en vloermozaïeken geven je een uniek kijkje in de huizen van de Romeinse rich and famous.

Palazzo-Massimo-copright W. van Dijk (5)

Liefhebbers kunnen tenslotte nog een kijkje nemen in de kelder, waar een van de meest overzichtelijke collecties Romeinse munten te bewonderen is die je ooit zult aantreffen. De kleine collectie antieke juwelen is eveneens de moeite waard.

Praktisch
Palazzo Massimo alle Terme is dagelijks geopend tussen 9:00 en 19:45 uur (maandags gesloten). Een kaartje kost € 7 en geeft drie dagen lang toegang tot nog drie andere musea/sites: Palazzo Altemps, Crypta Balbi en de Thermen van Diocletianus.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Derde, vierde, of ‘zoveelste’ keer pas, Willemijn?? Palazzo Massimo zou wat mij betreft bij een eerste bezoek moeten horen! 😉

    1. Wat mij betreft natuurlijk ook :)! De meeste mensen willen alleen tóch de eerste/tweede keer Rome het Colosseum en zeg, Vaticaanstad, niet missen en met al die mega-trekpleisters zijn die 3,4 dagen zo om…

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: