‘Al onze beste mannen vechten in Gallië. Caesar heeft tien legioenen – een grote krijgsmacht. Waarom bevelen wij hem niet een paar ervan naar Syrië te sturen om de tekorten aan te vullen?’
Bij het noemen van Caesars naam was er een sfeer van vijandigheid merkbaar in de zaal.
‘Hij heeft de legioenen gerekruteerd,’ benadrukte Pompeius. ‘Ik geef toe dat ze in het oosten meer nut zouden hebben, maar hij beschouwt die mannen als de zijne.’
‘Dan moet hij erop gewezen worden dat ze niet van hem zijn. Zij zijn er om de republiek te dienen, niet hem.’

Robert-Harris- DictatorIn Dictator, het nieuwe boek van Robert Harris, valt de lezer midden in spannende tijden. Centraal staan de laatste vijftien levensjaren van Marcus Tullius Cicero, die samenvallen met de dramatische laatste jaren van de Romeinse republiek (op de achterflap van de Nederlandse vertaling staat, slordig genoeg, dat het om de ‘val van het Romeinse rijk’ gaat – en dat terwijl het keizerrijk aan het einde van het boek nog geboren moet worden). En met de onvermijdelijke ondergang van Julius Caesar, die zo ver ging om zich tot dictator te laten uitroepen.

Spannende tijden dus, die zich bij uitstek lenen voor een thriller. In het citaat hierboven, niet voor niets gekozen, legt Harris in een korte dialoog een paar grote knelpunten bloot die uiteindelijk naar de val van Caesar én van de republiek hebben geleid: Caesars bravoure en ambitie, die door de senaat in Rome vooral als gevaarlijke arrogantie werd gezien. Gevaarlijk vanwege die tien legioenen, die niet alleen door Caesar ‘als de zijne’ werden beschouwd, maar andersom ook eerder trouw waren aan hun generaal dan aan ‘Rome’. De macht lag voor het grijpen – en Caesar aarzelde niet.

Julius-Caesar-Palazzo-Altemps-Copyright W. van Dijk
Portret van Julius Caesar, Palazzo Altemps, Rome

De vorm die Harris heeft gekozen, een fictieve biografie geschreven door Cicero’s secretaris Tiro, zorgt ervoor dat je op de huid van de personages zit, wat altijd een knappe prestatie is als het om de lang vervlogen oudheid gaat. Tiro heeft echt bestaan; hij werd als slaaf geboren en was een paar jaar jonger dan zijn meester Cicero. Tiro werd, aldus kerkvader Hiëronymus, die enkele honderden jaren later schreef, maar liefst honderd jaar oud. Hij overleefde Cicero dus ruimschoots – en kan praktisch gezien zijn biografie dus inderdaad hebben geschreven. Men neemt in elk geval aan dat Tiro – inmiddels een vrijgelatene – alle werken van zijn voormalig meester verzamelde en publiceerde.

Naast een spannende literaire thriller over de laatste jaren van zowel Romes bekendste redenaar als van de al vijfhonderd jaar werkende staatsvorm, de republiek – is Dictator ook het sluitstuk van een Cicero-trilogie, die lang op zich heeft laten wachten (deel 1 verscheen al in 2006). Het geduld van de trouwe lezers is op de proef gesteld, maar wordt beloond.

Klik hier om een leesfragment te downloaden van Robert Harris’ Dictator.

Klik hier om Dictator van Robert Harris te bestellen via Bol.com.

Robert-Harris- Dictator

Dictator
Robert Harris
ISBN 9789023495635
Uitgeverij Cargo | € 19,90

Robert Harris schreef eerder o.a. de internationale bestsellers Imperium en Lustrum – deel 1 en 2 van de Cicero-trilogie – maar ook Pompeii en De officier.

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: