Augustus-Casa

Sinds kort kun je in Rome een bezoek brengen aan het huis van keizer Augustus: de Casa di Augusto op de Palatijnse heuvel. Deze opgraving, zo vermoeden archeologen, markeert de plek waar de eerste keizer van Rome een groot deel van zijn leven heeft gewoond. Het was een relatief klein en sober huis, zeer comfortabel natuurlijk maar zonder al te veel overdaad aan luxe. De wensen en eisen van Augustus, zo bevestigen ook de schrijvers uit het oude Rome, waren bescheiden – hij zag zichzelf immers liever als ‘eerste onder zijn gelijken’ (princeps), dan als keizer. Een paleis vol pracht en praal zou simpelweg niet bij Augustus gepast hebben.

Lange tijd is de Casa di Augusto, evenals de aangrenzende Casa di Livia, gesloten geweest in verband met grondige restauratiewerkzaamheden. Speciaal voor de viering van de tweeduizendste verjaardag van Augustus’ sterfdag in 2014, is deze bijzondere historische plek weer tijdelijk open voor publiek – zij het enkel via telefonische reservering vooraf, waarmee je een begeleid bezoek van een kwartier reserveert (met maximaal 20 personen tegelijk).

De kamers van het huis op de Palatijn in Rome, waar je nu tijdelijk weer even doorheen kunt wandelen, behoorden toe aan de woning waar Augustus en Livia introkken na de inzegening van hun huwelijk. Tot de verbeelding spreken vooral de kleurrijke schilderingen die je in de verschillende vertrekken kunt zien, zoals op de afbeelding hierboven. Een andere bijzondere herinnering aan de twee hoofdrolspelers uit de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk, vind je op een van de loden buizen (waterleidingen) in het gedeelte dat bekend staat als de Casa di Livia. Daarop kun je de inscriptie ‘IVLIAE AV’ lezen, oftewel Julia Augusta. Het is de naam waarmee Livia na de dood van haar geliefde echtgenoot door het leven ging, haar bij postume adoptie door haar eigen man geschonken.

Meer informatie over de opgravingen of over het reserveren van een rondleiding vind je op de website van de archeologische dienst.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: