Italiaanse monumenten

Grote musea maken mij onrustig. Ik voel mij er onzeker, beklemd door angst dat mijn rondleiding op een mislukking zal uitlopen. (…) Vooral in de Vaticaanse musea breekt het angstzweet mij uit. Als ik er maar in de buurt kom, denk ik weer aan die eerste keer dat ik er een groep rondleidde. (…)

Met honderden tegelijk werden de bezoekers vanuit de centrale hal de lange gangen in geperst die naar de verschillende collecties leidden. (…) Het was onmogelijk de drukte te ontlopen. Welke route we ook zouden volgen, ze komen allemaal uit bij de Sixtijnse Kapel. Op de weg daarheen raakte ik geleidelijk enigszins gedeprimeerd, omdat ik nauwelijks een woord kon wijden aan de sculpturen die om een toelichting leken te vragen. (…)

Om die reden mijd ik de laatste jaren de Vaticaanse musea.

Muren-van-alle-tijden-Fik-Meijer (thumb)Fik Meijer is een van de bekendste Nederlandse oud-historici. Dat hij veel succes heeft met zijn meeslepende boeken over gladiatoren, wagenrennen en Romeinse keizers is bekend, maar dat hij als reisleider ook regelmatig tekst en uitleg geeft in Athene, Istanbul, Rome en andere bekende plaatsen uit de antieke wereld, weten minder mensen.

De passage waarmee dit artikel opent komt uit de pas verschenen verhalenbundel Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider, waarin Fik Meijer letterlijk een boekje opendoet over al zijn wonderlijke reizen en reisgenoten.

Een feest der herkenning voor wie (ongeacht waarnaartoe of in welke rol) weleens met een groep op reis is geweest, en voor mij in het bijzonder. Om vergelijkbare redenen als hierboven in het citaat worden aangehaald, schreef ik al eens een stukje over waarom je de Sixtijnse kapel over moet slaan. Ook ik houd van de intimiteit en rust van de kleinere, onontdekte musea in Rome, zoals Palazzo Altemps en Palazzo Massimo alle Terme: ‘in hun beknoptheid vertellen ze evengoed het verhaal van de opkomst, de bloei en het verval van Rome.’

Maar niet alleen de verhalen uit en over Rome spreken me aan: het boekje staat vol geweldige anekdotes over lastige vragen, penibele situaties en eigenwijze, betweterige groepsgenoten. Er mooi tussendoor geweven zijn de passages die tekst en uitleg geven bij prachtige archeologische vindplaatsen zoals bij Delphi, Leptis Magna en het meer van Nemi.

Met aanlokkelijke titels als Niets te zien in Baiae en De wraak van Electra – waarbij Electra niet de femme fatale uit de Griekse tragedie blijkt, maar een chagrijnige en sluwe gids die een groep moet rondleiden bij het orakel van Delphi – lees je het ene na het andere verhaal in een ruk uit. Zo verging het mij althans.

Zoals altijd blijkt Fik Meijer, ook in dit voor zijn doen toch heel andere boekje, een geweldige en vermakelijke gids op reis door de oudheid, door wie je je graag laat (ver)leiden om de oudste geschiedenis in te duiken!

Meer lezen? Bestel Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider via deze link bij Bol.com!

Muren-van-alle-tijden-Fik-Meijer (thumb)Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider
Fik Meijer
ISBN 9789025304614
Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep
€ 15,-

 

 

Ook verkrijgbaar als e-book:
ISBN 9789025304621 | € 11,99
Bestel het e-book Muren van alle tijden. Overpeinzingen van een reisleider via deze link bij Bol.com!

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: