Etrusken-tentoonstelling-Rome

Het plaatsje Cerveteri, even ten noorden van Rome, kent een indrukwekkend Etruskisch verleden dat nog terug te vinden is in de voormalige necropool (dodenstad) ‘Banditaccia’. Het Etruskische verleden van Cerveteri komt tijdelijk ook midden in de Eeuwige Stad tot leven, op de tentoonstelling Gli Etruschi e il Mediterraneo. La città di Cerveteri in het Palazzo delle Esposizioni.

De tentoonstelling vertelt over de Etruskische beschaving in het algemeen, maar is helemaal gericht op Cerveteri – of Kaisraie, in de taal van de Etrusken zelf, of Caere zoals de oude Romeinen zeiden. Het was een plaats van belang: de Griekse historicus Dionysius van Halicarnassus noemde het niet voor niets ‘de meest welvarende en dichtbevolkte stad van Etrurië’. Op de tentoonstelling kom je erachter hoe een klein plaatsje als Cerveteri kon uitgroeien tot een centrum van belang in de Etruskische wereld – en ver daarbuiten, in het mediterrane gebied. Tenslotte kom je erachter hoe uiteindelijk ook Cerveteri, in de eerste eeuw voor Christus, moest buigen voor de macht van het opkomende Romeinse rijk.

De tentoonstelling is nog tot en met 20 juli te bezoeken in het Palazzo delle Esposizioni in Rome.

Etruschi-mediterraneo

Over de Etrusken
De Etruskische samenleving en cultuur bloeide vooral op tussen 750 en 500 v.Chr., mede dankzij het intensieve handelsnetwerk overzee dat ze onderhielden. De contacten en uitwisselingen met onder andere Grieken en Feniciërs zorgden voor een constante in- en uitstroom van goederen, kennis, ideeën en mensen. Vooral de Etruskische elite omarmde nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking kwam. Godsdienst, architectuur en kunst, maar ook festiviteiten en levensstijl werden in Etrurië steeds meer getekend door Griekse en oosterse invloeden. Natuurlijk werd er niets klakkeloos overgenomen: de Etruskische cultuur werd veel meer een mix van eigen tradities en externe invloeden, die netjes in bestaande structuren werden gepast.

De Etrusken kenden op hun hoogtepunt een confederatie bestaande uit 12 ‘steden’, of centrale nederzettingen. Het waren gouden tijden: de Etrusken hadden een levendig internationaal handelsnetwerk weten te bewerkstelligen over het hele Middellandse Zeegebied. Ter vergelijking in het nabijgelegen Rome was men nog maar net begonnen met het leefbaar maken van het moerassige dal tussen de heuvels Capitool en Palatijn (het huidige Forum Romanum).

De tentoonstelling bezoeken:
Gli Etruschi e il Mediterraneo. La città di Cerveteri
t/m 20 juli 2014
Palazzo delle Esposizioni, Rome

Ga naar de website van het Palazzo delle Esposizioni voor meer informatie.

 

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: