De-geboorte-van-Venus

‘Dit boek is een geschiedenis van de Olympische goden – de hoogst onbeschaafde vertegenwoordigers van de klassieke beschaving. Zelfs in de oudheid werden de goden al wreed, oversekst, gestoord of gewoon dom genoemd.’

Barbara Graziosi – hoogleraar klassieke talen aan de Universiteit van Durham – windt er geen doekjes om: de twaalf goden van de Olympus zijn op z’n minst kleurrijke personages te noemen. Ze schreef er zelfs 255 kleurrijke pagina’s over vol: De goden van de Olympus, onlangs verschenen bij Ambo Anthos.

De twaalf Olympische goden
‘De wereld van de oude Grieken wemelde van de goddelijke wezens: nimfen bewoonden valleien en riviertjes, nereïden huisden op de zeebodem en saters zwierven door de bossen. Er waren titanen, gevangen gehouden diep in de ingewanden van de aarde, er waren gevleugelde harpijen, sirenen… Deze eigenzinnige godenschare was moeilijk in toom te houden, of zelfs te tellen, maar de Grieken vertrouwden erop dat ze allemaal gehoorzaamden aan Zeus, de oppergod, en aan zijn naaste verwanten, die met hem op de berg de Olympus woonden.’

In De goden van de Olympus beschrijft Barbara Graziosi de transformaties en verschijningen van de Olympische goden, van het verre verleden tot het heden: hoe ze in het oude Egypte de gedaante van farao’s aannamen, in Rome respectabele burgers tot bacchanalen verleidden, zich tijdens de middeleeuwen vermomden als allegorieën, planeten en demonen en vanaf de renaissance in volle glorie herrezen in de kunsten. En hoe ze tot op de dag van vandaag schilders, schrijvers en andere kunstenaars inspireren: van Holderlin tot Nietzsche en van Baudelaire tot Borges.

Verder lezen?
Meer lezen over Zeus, Hera, Ares, Demeter, Dionysus, Hermes, Athena, Hephaestus, Poseidon, Apollo, Artemis en Aphrodite? Bestel De goden van de Olympus via deze link bij Bol.com!

De-goden-van-de-Olympus

De goden van de Olympus
Barbara Graziosi
Ambo|Anthos uitgevers
ISBN 978902632264
€ 24,95

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: