Keizer-Nero

Vandaag is het de verjaardag van niemand minder dan Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus, beter bekend als keizer Nero. Op 15 december van het jaar 37 werd hij geboren in Antium, het huidige plaatsje Anzio, vlak bij Rome. Om de verjaardag van de keizer te vieren vandaag een overzicht van de artikelen die ik over de beruchte keizer schreef:

# 1 Wie was Nero echt?
Nero-munt
Nero, Romeins keizer vanaf 54 v.Chr., is vooral bekend vanwege twee dingen: christenvervolgingen en een grote brand. Toen die brand in het jaar 64 een groot deel van de Rome plat had gelegd (inclusief Nero’s residentie), zag de keizer zijn kans schoon om eindelijk een ‘echt’ paleis te laten bouwen voor zichzelf. Natuurlijk beweerden boze tongen al snel dat Nero de brand wel zelf aangestoken moest hebben. Lees hier verder…

# 2 Opgravingen in het paleis van Nero
domus_aurea

Eeuwenlang bleven de verhalen over Nero’s exorbitante paleis niets meer dan geruchten uit de oudheid; de resten lagen verborgen in de aarde, onder de restanten van weer een ander Romeinse bouwwerk, de Thermen van Trajanus. Pas in de 15e eeuw werden de ondergrondse gangen van het paleis ontdekt. Lees hier verder…

#3 Het paleis onder het Colosseum
Viale-della-Domus-Aurea
Waar je ook staat in Rome, je kunt er vanuit gaan dat er niet alleen om je heen, maar ook onder je voeten van alles te ontdekken valt. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom het Colosseum eigenlijk het Colosseum heet? Op de hoek waar het Piazza del Colosseo de Via Labicana kruist, vind je de ingang naar een park. Als je door het toegangshek loopt, wandel je de Viale della Domus Aurea op: de straat van het Gouden Huis. ‘Gouden Huis’ was de bijnaam van het woonpaleis dat de beruchte Romeinse keizer Nero (37-68 n.Chr.) voor zichzelf liet bouwen. Delen ervan staan nog altijd ‘overeind’, precies onder de Viale della Domus Aurea. Lees hier verder…

#4 Fabeltjes: Nero en de kikker
John_William_Waterhouse_-_The_Remorse_of_the_Emperor_Nero

De beruchte keizer Nero besloot op een dag te willen weten hoe het zou zijn om moeder te zijn. Hij bedreigde de beste artsen van Rome met de dood, als ze er niet in zouden slagen om hem zwanger te maken. Lees hier verder…

 

(Nog) meer weten over Nero? Bekijk deze video op Youtube:

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Klopt dit wel? Is 15 december 37 in de Juliaanse kalender ook 15 december 37 in de onze? Het zit nog dicht na de invoering dus het zou zomaar kunnen, maar voor hetzelfde geld was de afwijking al een dag (zie de viering van de oktoberrevolutie en kerstmis in Rusland die ‘te laat’ zijn.

    1. Daar zou je zomaar gelijk in kunnen hebben, Tony, dank voor je oplettendheid! Gelukkig is het wat mij betreft altijd interessant om aandacht aan de regeringsperiode van Nero (of eigenlijk de oudheid in het algemeen) te schenken 😉

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: