Nero-munt

Nero, Romeins keizer vanaf 54 v.Chr., is vooral bekend vanwege twee dingen: christenvervolgingen en een grote brand. Toen die brand in het jaar 64 een groot deel van de Rome plat had gelegd (inclusief Nero’s residentie), zag de keizer zijn kans schoon om eindelijk een ‘echt’ paleis te laten bouwen voor zichzelf. Natuurlijk beweerden boze tongen al snel dat Nero de brand wel zelf aangestoken moest hebben…

Krankzinnige tiran?
De put met verhalen over de krankzinnige tiran Nero lijkt bodemloos. Was hij inderdaad zo wreed? De vraag is legitiem, want de ‘negatieve publiciteit’ die Nero ten deel viel tijdens en na zijn leven kwam vooral van schrijvers die hem niet erg goed gezind waren – in politiek opzicht of op persoonlijk vlak. Bovendien leed Nero’s imago na zijn dood onder een damnatio memoriae – men was van mening dat de wereld beter af was wanneer alle herinneringen aan de man van de aardbodem geveegd zouden worden.

In de biografie Nero. Drie gezichten van een populaire keizer wordt, verfrissend genoeg, kritisch gekeken naar alle negatieve verhalen rondom keizer Nero. Sam van Overmeir bestudeerde de Griekse en Romeinse auteurs in deze biografie met een kritisch oog en confronteerde ze met ander bronnenmateriaal zoals munten, beelden en inscripties.

De echte Nero leren kennen? 

Nero

Nero. Drie gezichten van een populaire keizer
Sam van Overmeire
ISBN 9789058269683
Davidsfonds
€ 27,50

Bestel Nero. Drie gezichten van een populaire keizer via deze link bij Bol.com!

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: