Of je de stad nu al eerder bezocht of er binnenkort voor het eerst heen gaat, met Ciao tutti Rome (het vervolg op Ciao tutti, ‘het boek’) in je koffer zul je de stad op een ongewone manier ontdekken. Of eigenlijk: op zeven ongewone manieren. Het boek bestaat, naar voorbeeld van de zeven heuvelen waarop de stad is gebouwd, namelijk uit zeven delen:

I SPQR

In Rome struikel je over de putdeksels met daarop de letters SPQR. Maar waar staat deze afkorting precies voor? Wie naar het Forum Romanum gaat en de Boog van Titus goed bekijkt, krijgt een antwoord op die vraag…

1-SPQR

II Dwalen langs de dieren van Rome

Katten, kikkers, schildpadden, bijtjes en een olifant: je komt ze allemaal tegen in de straten van Rome, of in een fontein of op een sokkel. Al die beestjes van steen hebben een bijzonder Romeins verhaal te vertellen.

2-DiereninRome

III Bijzondere bouwwerken

Natuurlijk vind je een heleboel meesterlijke monumenten in de eeuwige stad. Ontdek de minder bekende, maar niet minder bijzondere bouwwerken, zoals het museum voor oude kunst in een voormalige elektriciteitscentrale (Centrale Montemartini).

3-Bijzonderebouwwerken-3

IV Gezichtsbedrog

Laat je overal in de stad op het verkeerde been zetten… In Rome vind je een heleboel sterke staaltjes gezichtsbedrog. Heb je bijvoorbeeld wel eens goed naar de colonnade van Bernini gekeken op het plein voor de Sint-Pieter? Of naar de koepel van de kerk Sant’Ignazio?

4-Gezichtsbedrog

V Roma – Amor

In het Latijn zie je het meteen: Roma en amor, de stad en de liefde, bestaan uit dezelfde letters. Dat kan geen toeval zijn… Speciaal voor Ciao tutti Rome schreef ik een gastbijdrage over een beeld zo mooi dat ik van mijn sokken werd geblazen: Bernini’s Apollo en Daphne.

5-RomeAmor

VI Maestro Michelangelo

Op veel plekken in Rome kun je nog in de voetsporen van de meester der meesters treden: Michelangelo. Soms op voor de hand liggende plekken, zoals in de Sixtijnse Kapel, en soms op minder bekende plaatsen, zoals in de hoorntjes van Mozes…

6-Michelangelo

VII Rome als decor

De eeuwige stad speelt de hoofdrol in talloze films, toneelstukken en opera’s. Federico Fellini, Italiës meest beroemde regisseur, zag Rome als het ultieme decor. Zijn sporen zijn overal in de stad te volgen.

7-RomeDecor

Verder lezen?

CT-RomeCiao tutti Rome
Saskia Balmaekers
ISBN 9789401601139
Xander Uitgevers

Klik op deze link om bij Saskia een gesigneerd exemplaar van Ciao tutti Rome te bestellen!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: