‘In the world Rome is probably the place where most in beauty has been accumulated and subsists in a span of twenty centuries. It has created nothing, only a spirit of greatness and order of beautiful things; but the most magnificent monuments on the earth have extended and were fixed in it with such energy to leave the most numerous and indelible tracks in it, more than in anywhere else on the globe.’

Rome-view

Aldus sprak Marie-Henrie Beyle, a.k.a. Stendhal (1783-1842). Hij was niet de enige die er zo over dacht: in de 18de en 19de eeuw was Rome hot en happening. Ten minste, als je je zulke dure hobby’s kon veroorloven. Onder niet slecht bedeelden werd het ‘een ding’: tijdens of na de studie een reis maken. Een reis langs de oorsprong van de klassieke kunst – de bakermat van de Europese cultuur – als afsluiting van opleiding en opvoeding, van de wilde, jonge jaren. Met andere woorden: een beschaafde, belle époque-versie van fullmoonparty-end van het ene naar het andere Thaise eiland trekken.

Goethe & Couperus

Deze grote Europese cultuurreis werd de Grand Tour genoemd. Uiteraard was het hoogtepunt van de tour een bezoek aan de ruïnes van Rome. Het Rome van de 21ste eeuw ziet er misschien wat anders uit dan het Rome dat een Goethe of Couperus ontdekte, hoe eeuwig het karakter van de stad ook is. Als je een Grand Tour door het Rome van nu wil maken, wat mag er dan niet ontbreken?

De eisen van Rome

In Rome kun je in zoveel grote voetstappen treden, dat het je soms kan duizelen. De stad vergt nogal wat van je, zoals Louis Couperus al schreef: ‘Weet je, wat er in Rome van je gevergd wordt? (…) dat je de geschiedenis – zoowel wereld- als kunsthistorie – van Romulus tot Bernini op je duim kent. (…) dat als je in St. Pieter komt, je oogenblikkelijk ook denkt aan het Circus van Nero en de Baziliek van Constantijn.’

Rome-Colosseum

Van de Etrusken tot de Borgia’s

De historische lagen zijn zich ook na Couperus’ 19de-eeuwse bezoek aan de stad blijven vormen: tegenwoordig kun je weer in zijn voetsporen treden, tijdens een Belle Epoque Tour. Wie liever de plekken ontdekt die herinneren aan Rodrigo, Cesare en Lucrezia – de beruchte Borgia’s – maakt een Borgia Tour. De Etrusken, de renaissance, Rome onder de grond…

Rome-expert in 6 dagen

Zelf een op Grand Tour door Rome en kennismaken met Couperus, de Borgia’s, de Etrusken, het Rome van de oudheid en van de renaissance; met zo’n beetje de hele geschiedenis, ‘zoowel wereld- als kunsthistorie’? Dan is dit misschien iets voor jou: een zesdaagse reis (incl. lijnvlucht en 3-sterren hotel) langs plekken die wat meer van de gebaande paden afwijken, of waarvoor speciale toestemmingen nodig zijn. Het programma? Dat bestaat uit een combinatie van gezamenlijke excursies, onderdelen naar keuze en vrije tijd.
De reis wordt georganiseerd door Persoonlijk Rome. De begeleiding is in handen van Sandrina Bokhorst en Ewout Kieckens. Bokhorst is afgestudeerd in geschiedenis, Rome-specialist voor Nederland en Vlaanderen en heeft een reisbureau gespecialiseerd in Rome. Kieckens, historicus en schrijver, woont bijna 15 jaar in Rome.

Praktisch:

De reis vind plaats van 30 september tot 5 oktober 2013; de kosten bedragen € 999 p.p. (totaalpakket, o.b.v. een 2p-kamer)

Inschrijven kan nog tot 19 augustus, maar wees er snel bij: er geldt een maximaal aantal deelnemers van twintig. Klik op deze link voor meer informatie of meld je via deze link direct aan voor de reis!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: