Over Italië zijn talloze boeken en reisgidsen geschreven. De meeste vertellen je over de verschillende bezienswaardigheden, over hoe je van a naar b komt, ze geven misschien aan waar je kunt overnachten of sommen andere praktische tips op om je vakantie goed en veilig door te komen. Laten we wel wezen: wie zit daar tegenwoordig nog op te wachten? Dat soort informatie heb je zelf in een paar minuten bij elkaar gegoogled. Standaardplaatjes van Italië zijn er al meer dan genoeg.

Wat je wel wilt: verhalen over minder bekende bezienswaardigheden (of onbekende verhalen over bekende bezienswaardigheden), een inkijkje in lokale gewoontes en tradities (waarom word ik raar aangekeken als ik midden op de dag in Italië een cappuccino bestel? Waarom sturen ze me in Venetië steevast de verkeerde kant op?), of bijvoorbeeld de beste koffie-, ijs- en eetadressen die nog niet platgelopen zijn door duizenden toeristen… Dat boek, die verademing tussen alle reisgidsen die vast zijn komen te zitten on in plaats van off the beaten track, is zomaar ineens verschenen. Ciao tutti. Een ontdekkingsblog door Italië is een verzameling van de leukste, lekkerste, gekste en meest bijzondere verhalen die de afgelopen jaren zijn verschenen op www.ciaotutti.nl, het dagelijkse Italiëblog van Saskia Balmaekers.

Een voorbeeld. Natuurlijk vind je in dit boek het een en ander over de beroemdste fontein ter wereld – maar wist je dat Michelangelo in zijn huis vijf flesjes met water uit de Trevifontein bewaarde, die men daar vond na zijn dood? En wist je dat er een hele schat aan verhalen schuil gaat achter het even verderop gelegen Piazza Barberini, op het eerste gezicht vooral een druk verkeersplein (waar je eerste zorg is hoe je ooit aan de overkant gaat komen) met een voor Romeinse begrippen nogal kleine en weinig zeggende fontein in het midden?

Het plein is vernoemd naar de bezige bijtjes onder de pauselijke families: de Barberini. Een kort fragment uit Ciao tutti, het boek, over hoe de vergelijking ontstond tussen Barberini en barbari – de barbaren:

‘De erfenis van de Barberini’s is te bewonderen in het Palazzo Barberini, dat is gebouwd door paus Urbanus VIII (die werd geboren als Maffeo Barberini). De leden van de Barberini-familie stegen enorm in aanzien toen Maffeo Barberini 1632 paus werd. Dat legde hen geen windeieren, getuige de prachtige collectie schilderijen die nu voor een groot deel te zien is in het Palazzo Barberini.

De liefde van de Barberini’s voor kunst met een grote K had echter ook een keerzijde. Urbanus VIII liet namelijk grote hoeveelheden brons (zo’n 250.000 kilo!) uit het Pantheon halen zodat Bernini het baldakijn van de Sint-Pieter kon vervaardigen. Dit leidde bij de Romeinen – uiteraard – tot felle kritiek, niet alleen vanwege de schade die het Pantheon leed, maar ook vanwege het theatrale karakter van het baldakijn, dat volgens de inwoners van de stad van slechte smaak getuigde. Het ontlokte aan Pasquino, een van de sprekende beelden van Rome, de uitspraak: ‘Quod non fecerunt i barbari, fecerunt i Barberini’ (wat de barbaren niet deden, dat deden de Barberini wel). De paus verdedigde zich door te antwoorden dat hij een kunstwerk had gemaakt van iets dat dat bij lange na niet was. Maar daar was bijna niemand het mee eens, toen niet en nu niet.’

 

Meer lezen? Ciao tutti is nu verkrijgbaar in de boekhandel. Je kunt ook direct een exemplaar bestellen via www.koopeenleukboek.nl!


Ciao tutti. Een ontdekkingsblog door Italie
Saskia Balmaekers
Uitgeverij Boekenmakers
ISBN 9789077740972

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: