Foto © Context Travel

De meeste mensen bekijken het Colosseum in Rome door de ogen van de toeschouwers; wie de rijen trotseert en een kaartje koopt, wandelt langs de zitplaatsen van de Romeinen die hier kwamen om van de show te genieten en kijkt vanaf hun kant de arena in.

Sinds kort is het echter mogelijk om, op afspraak en met een beperkt aantal mensen tegelijk, het Colosseum te bekijken vanuit het perspectief van de gladiatoren: vanuit het gangenstelsel direct onder de arena. Onder begeleiding van een gids kun je afdalen in het diepe, donkere hart van het beroemdste antieke monument ter wereld.

Foto © Context Travel

De wereld onder het Colosseum was tijdens het bloedige leven van het amfitheater aan de ogen van de Romeinse toeschouwers onttrokken en verdween voorgoed onder de grond in de vijfde eeuw na Christus, toen Rome haar rol als hoofdstad van het Romeinse rijk (van de wereld) moest opgeven.

Voorgoed, althans tot aan de opgravingen die men uitvoerde in de 19e eeuw, toen het gangenstelsel waar de gladiatoren zich voorbereidden op de overwinning of de dood weer werd ‘gevonden’. In tegenstelling tot het bovengrondse deel van het Colosseum, dat in de loop van de eeuwen voor verschillende doeleinden is (her)gebruikt en beroofd van alle materialen die enige waarde hebben, is het ondergrondse deel van het Colosseum sinds die vijfde eeuw onaangetast gebleven.

Nadat je letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van de gladiatoren bent gestapt, hebt kunnen lopen waar zij liepen en de arena hebt kunnen bekijken door hun ogen, sluit de rondleiding met een bijzondere verandering van perspectief: aan het einde van de tour klim je tot aan de derde ring, hoog boven het Colosseum, om van een adembenemend uitzicht te genieten, niet alleen op de beroemdste ruïne ter wereld, maar ook op de rest van Rome.

Foto © Context Travel

Praktisch!
Meer informatie over een (begeleid) bezoek aan het ondergrondse Colosseum (gecombineerd met een bezoek aan de derde ring) vind je op de website van Coopculture.

 Eerdere berichten over het Colosseum op Orpheus kijkt om:

 

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Hoi,

  Ik heb een vraag. Binnenkort ga ik voor het eerst naar Rome en ik wil heel graag de ondergrondse kamers van het Colosseum bezoeken. Ik kan nergens toegangstickets hiervoor vinden. Ik hoopte de tickets via de link op uw blog te kunnen boeken, maar de link werkt bij mij helaas niet. Weet u misschien nog een andere site waar ik tickets kan boeken?

  Groet,
  Anouk

  1. Hi Anouk, dank voor je bericht! Ik weet niet wanneer je precies naar Rome gaat, maar ik ken toevallig een organisatie die sinds kort rondleidingen geeft (met Nederlandse gids) in de ondergrondse ruimtes van het Colosseum (inclusief ook een bezoek aan de ‘derde ring’). Zie http://www.toursinrome.nl/colosseumspecial.html. Mocht dit qua data niet uitkomen voor jou, laat het me dan even weten, dan ken ik nog wel een andere organisatie! Ciao, Willemijn

 2. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een ondergrondse tour door het colosseum op 25 juni in de avond of op 27 juni overdag. Waar kan ik die boeken?

  Gr Carla

 3. Beste Carla,

  de link in de tekst doet het helaas niet en het telefoonnummer is niet in gebruik. Wij gaan volgende week zondag naar ons prachtige Rome en willen dit keer de tour gaan doen, geadviseerd door een vriendin die Geschiedenis-docente is. We zouden graag donderdag 20 oktober dit plaats laten vinden. Graag hoor ik alternatieven.

 4. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een nederlandse gids voor de ondergrondse tour van het Collosseum.
  Hiervan kan ik helaas niks terugvinden ook niet via bovenstaande link.
  Het zou gaan om de periode 29 november tot 4 december.

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Kelly

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: