Rome Reborn is er eentje in de categorie sympathieke initiatieven. Het initiatief van de universiteit van Virginia heeft als doel: het creëren van driedimensionale modellen die ons een inkijkje geven in de urbane ontwikkeling van de stad Rome, vanaf de vroegste nederzetting in de bronstijd (rond 1000 voor Christus) tot aan de (bijna) verlaten stad in de late oudheid en vroege middeleeuwen (rond 500 na Christus). Een wetenschappelijk adviesraad – tegelijkertijd de projectleiders van Rome Reborn – besloot dat het jaar 320 na Christus de beste ‘startdatum’ was op basis waarvan men kon gaan modelleren; het is een periode waarin Rome een hoogtepunt had bereikt in aantal inwoners en waarna weinig nieuwe Romeinse bouwwerken aan de stad werden toegevoegd. Het jaar 320 is dus een goed beginpunt, vanwaar de projectleiders verder willen werken, dieper in het verleden en verder in de toekomst.

Rome Reborn is een work in progress, maar het Colosseum staat er alvast goed op. In vier 3d-platen kun je het grote Romeinse amfitheater zien zoals je het nog niet eerder zag: niet alleen in volle glorie, maar ook binnen de omgeving van het Rome van de (late) oudheid.

Stadsgezicht met in het midden het Colosseum

 

Uitzicht op de vallei van het Colosseum, met van links naar rechts: de Tempel van Heliogabalus op de Palatijn, de Tempel van Venus en Roma, de Boog van Constantijn en het Colosseum

 

De westelijke kant van het Colosseum met de Boog van Constantijn in het midden en de Tempel van Venus en Roma aan de linkerkant

 

Het enorme standbeeld dat de naam ‘Colossus’ droeg, van origine een beeld van keizer Nero als zonnegod. Keizer Commodus verving het hoofd van het beeld door een beeltenis van Hercules; de Severische keizers (zijn opvolgers) restaureerden het hoofd van de zonnegod

 

Op de website van Rome Reborn vind je nog meer 3D-modellen en ook een paar filmpjes, die je meenemen naar het oude Rome.

 

 

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Geweldig hè, ik gebruik deze al een tijdje voor mijn lessen, het geeft een fantastisch beeld van Rome.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: