Vandaag vertrek ik weer eens naar Rome. Ik weet hoe de stad in augustus is, hoe de warmte je bijna letterlijk de stad uit drukt, hoe moedige toeristen zich doortastend zwetend voortbewegen om toch, ondanks de hitte, van het Colosseum tot het Vaticaan en de Trevifontein, de hele stad te voet te verkennen. Een zee van roodverbrande huid en glinsterende zweetdruppels op voorhoofden die nog net onder versleten petjes uitsteken, dat is het centrum van Rome in augustus.

Charme heeft het ook, Rome in augustus. Het is vakantie in Italië, en dat betekent dat het dus vakantie is. In heel Italië. Een maand lang doet iedereen even helemaal niets, trekken veel Romeinen de stad uit en daalt er een collectieve rust en onthaasting over het land en de stad, waar wij in het Noorden van Europa alleen maar van kunnen dromen.

In Rome zal ik schrijfster Rosita Steenbeek ontmoeten, en zal ik weer een nieuw Rome ontdekken: het Rome van haar verhalen. Het resultaat van deze ontmoeting zal later te lezen zijn, in de vorm van een artikel in De Smaak van Italië. Om deze ontmoeting alvast te vieren – want het is niets minder dan een feestje voor mij – tip ik vandaag twee boeken die beiden door haar geschreven zijn – over Rome natuurlijk. Want er is, vrij letterlijk, geen enkele plek zoals Rome.

 

#1. Thuis in Rome

Hoewel ze bekend werd met het boek De laatste vrouw (1994), leerde ik Rosita Steenbeek kennen via Thuis in Rome, het boek dat ik las rond de tijd dat ik net voor het eerst naar Rome was geweest. Thuis in Rome neemt je mee de stad in, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk: je zwerft net zo zeer door de straatjes van de stad als door de verschillende lagen geschiedenis die zich overal en nergens hebben opgestapeld. Wie Thuis in Rome leest, wordt gegrepen door dat wat de Eeuwige Stad zo uniek maakt – en om te begrijpen wat dat dan is, moet je het boek lezen.

Thuis in Rome, Rosita Steenbeek
Prometheus, ISBN 9789044606621

#2. Terug in Rome

De schat aan verhalen die Rome herbergt, is onuitputtelijk. Natuurlijk kwam er dan ook een vervolg op Thuis in Rome. De extra dimensie die aan die verhalenschat wordt toegevoegd door Rosita’s leven en belevingen in Rome, maakt het nog ongewoner en daarmee nog interessanter om over de stad te lezen.

Terug in Rome, Rosita Steenbeek
Arbeiderspers, ISBN 9789029566070

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Heel veel plezier in Rome. Dat ze je wederom in mag pakken met al haar charme en schoonheid!
    Ps leuk dat je deze foto gebruikt!!!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: