Het Pantheon in Rome is keizer Hadrianus’ (117-138 na Christus) eerbetoon aan het Rome van keizer Augustus (29 voor Christus -14 na Christus). Hadrianus verwees op subtiele wijze naar die ‘gouden’ periode door de inscriptie M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT prominent op het gebouw laten plaatsen: Marcus Agrippa, zoon van Lucius, heeft dit gebouwd tijdens zijn derde consulaat. Marcus Agrippa leefde zeker anderhalve eeuw voor Hadrianus en was vertrouweling van de toenmalige keizer, Augustus.

Het Pantheon is geweldig goed bewaard gebleven (onder andere omdat de voormalige tempel in gebruik is genomen als kerk, de Santa Maria ad Martyres) en heeft op zijn beurt, als symbool van Rome, de rest van de wereld geïnspireerd. Van Parijs tot aan Virginia is het Pantheon door de eeuwen heen keer op keer nagebouwd of inspiratiebron geweest voor een vergelijkbaar bouwwerk. Dat zal zelfs de stoutste dromen van Hadrianus hebben overtroffen.

Villa Almerico Capra (‘La Rotonda’)

Vicenza, 1566

Architect: Andrea Palladio

Panthéon

Parijs, 1789

Architect: Jacques-Germain Soufflot

University of Virginia

Charlottesville (Virginia), 1819

Architect: Thomas Jefferson

Jefferson Memorial

Washington D.C., 1943

Architect: John Russell Pope

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: