Raffael,_Loggia_di_Psiche_villa_Farnesina,_Rome_08Op 6 april in het jaar 1483 werd in het Italiaanse Urbino Raffaele Sanzio geboren – beter bekend als Rafaël. Een kleine ode aan de meesterschilder.

Hier rust Rafaël
We beginnen bij zijn dood, die gek genoeg ook op 6 april viel. Op zijn verjaardag dus, vandaag in het jaar 1520. Hij was net 37 geworden, en vond zijn laatste rustplaats in de Santa Maria ad Martyres – het Pantheon. Op het graf van Rafaël liet men versregels plaatsen die bijna net zo mooi zijn als de streken van zijn penseel:

Hier ligt Rafaël. Toen hij nog leefde vreesde Moeder Natuur door hem overtroffen te worden; toen hij stierf vreesde ze met hem te sterven.

In de voetsporen van Rafaël
Er zijn, naast het Pantheon, twee plekken in Rome die in het bijzonder aan Rafaël herinneren: Villa Farnesina en Palazzo Barberini. Villa Farnesina behoorde toe aan de exorbitant rijke Agostino Chigi. Hij gaf Rafaël de opdracht om zijn villa rijkelijk te decoreren met fresco’s. Rafaël was echter hopeloos verliefd op een zekere Margherita (die ook wel bekend stond als la fornarina, de bakkersdochter). Hij was zo verliefd,, dat hij meer met haar dan met Chigi’s opdracht bezig was. Zo overheersend was zijn liefde voor haar, dat Chigi uiteindelijk besloot Margherita de duur van het project onderdak te verlenen in de villa. Alleen in haar aanwezigheid kon Rafaël nog werken.

Ontmoet de bakkersdochter 
Wie was deze mysterieuze bakkersdochter, aan wie Rafaël zijn hart verloor? Je kunt haar tot op de dag vandaag recht in de ogen aankijken, in het statige Palazzo Barberini aan de Via delle Quattro Fontane. Palazzo Barberini was eens de stadsvilla waarvoor kardinaal Francesco Barberini (paus Urbanus VIII) in 1625 bouwopdracht aan Carlo Maderno gaf. Maderno stierf in 1629, toen de fundamenten nog maar net gelegd waren. Het project werd overgenomen door de man die in zijn eentje half Rome nog zou decoreren met zijn architectonische ontwerpen: Gianlorenzo Bernini.

Tegenwoordig huist in het palazzo de Galleria Nazionale d’Arte Antica, een van Romes mooiste, maar minder bekende musea. Je kunt er wereldberoemde werken bewonderen, zoals het Portret van Beatrice Cenci van Guido Reni. Een van de mooiste werken die er hangen is echter van de hand van Rafaël. De titel van het schilderij? La Fornarina.

La-Fornarina

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: