Palazzo Barberini
Palazzo Barberini, Rome. Door Giovanni Battista Piranesi (1748)

 

In 1936 werd er in de achtertuin van Palazzo Barberini, een museum met een prachtige kunstcollectie vlak bij de Trevifontein, een bijzondere ontdekking gedaan. Onder de grond werd een heilige ruimte ontdekt. De lange zijden van de ruimte waren bezet door stenen banken en aan het einde van de gang was een fresco zichtbaar, een schildering op de muur die duidelijk een centrale rol innam. De ruimte bleek een tempel voor Mithras te zijn (een zogenaamd Mithraeum).

Fresco van Mithras die een stier doodt in het Barberini Mithraeum
Fresco van Mithras die een stier doodt in het Barberini Mithraeum

Het fresco stelt Mithras voor, een god die centraal stond in een populaire Romeinse cultus die was over komen waaien uit het oude Perzische rijk. Op de stenen banken zullen Romeinse burgers hebben aangelegen voor het heilige banket, een religieuze maaltijd die onderdeel was van de rituelen rondom de verering van de god Mithras. In een steen bij een van die banken is zelfs een inscriptie gevonden die de naam vermeldt van degene die de zetel aan de god heeft geschonken – die de schenking financierde, dus.

Recht voor het fresco bevindt zich een altaar, waar offers aan de god konden worden gebracht. Al met al bleek dat met de vondst in 1936 een van de best bewaarde Mithrastempels in Rome was gevonden, die historici en archeologen een nieuwe schat aan informatie bood over deze populaire cultus in het oude Rome.

Stenen banken in het Barberini Mithraeum
Stenen banken in het Barberini Mithraeum

 

Reconstructie
Reconstructie van een ritueel banket in het Mithraeum

BEZOEKEN?
Het Barberini Mithraeum, zoals de ondergrondse ruimte is gaan heten, is niet altijd open voor publiek. Wel wordt er via Roma Sotterranea regelmatig een begeleid bezoek aan de tempel georganiseerd. De planning van deze en andere bijzondere, ondergrondse rondleidingen in Rome vind je hier!

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: