logowvdk-2011_kleinHij is in volle gang: de Week van de Klassieken 2014. Omdat het dit jaar precies 2000 jaar geleden is dat keizer Augustus in het kleine plaatsje Nola overleed, staat de Week van de Klassieken dit jaar helemaal in het teken van Romeinse keizers.

De exacte omstandigheden van zijn dood zullen we nooit precies kunnen achterhalen, maar de Romeinse schrijver Suetonius heeft de versie van het verhaal zoals dat bij hem bekend was als volgt opgeschreven:

Op zijn sterfbed vroeg hij keer op keer of zijn toestand bij het publiek al onrust wekte. Nadat hij om een spiegel had gevraagd, gaf hij opdracht zijn haar te kammen en zijn mond, die openviel, te sluiten. Aan de vrienden die aanwezig waren stelde hij de vraag ‘of zij vonden dat hij zijn rol in de komedie die leven heet bevredigend gespeeld had’ en voegde daar de regels aan toe waarmee komedies vaak besloten worden:

en als het u goed is bevallen, klap dan voor het stuk
en doe ons allen uitgeleide met applaus.

Vervolgens stuurde hij al zijn vrienden weg en stelde hij aan mensen die uit Rome waren gekomen enkele vragen over Drusus’ dochter, die ziek was. Daarop kuste hij Livia en gaf plotseling de geest.

WeekvandeKlassieken2014Vier de klassieken!
Ook zin om deze week de klassieke oudheid op de een of andere manier te vieren? Ter gelegenheid van de Week van de Klassieken worden er in heel Nederland allerlei activiteiten en rondleidingen georganiseerd rond het thema Romeinse keizers. Kijk op de website van de Week van de Klassieken voor het complete overzicht van de agenda.

Cadeautje
Om de klassieken extra in het zonnetje te zetten stelt Uitgeverij Athenaeum tot en met 21 maart een gratis e-book beschikbaar: Fik Meijers Keizers sterven niet in bed: van Caesar tot Romulus Augustulus, 44 v.Chr. – 476n.Chr.Klik hier om het e-book te downloaden op de website van de Week van de Klassieken.

 

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: