Soms is het oude Rome dichterbij dan je denkt.

Gallia-Belgica

Al voor het begin van onze jaartelling verkenden Romeinse legioensoldaten het land van onze zuiderburen. Voor de grote generaal Julius Caesar was dit gebied van strategisch belang, omdat de loop van de Rijn een natuurlijke, goed verdedigbare grens kon vormen tussen het Romeinse rijk en het territorium van de Germanen.

Gallia Belgica
Een stuk later, zo rond het jaar 100, was er permanente Romeinse aanwezigheid in het gebied en begon het langzaam maar zeker aan een proces van ‘romanisering’, waarbij lokale gebruiken en tradities en de Romeinse cultuur elkaar wederzijds beïnvloedden. De Romeinen bouwden in Vlaanderen een uitgebreid wegennet, en op sommige plaatsen zijn deze wegen nog zichtbaar. De provincie Gallia Belgica hield stand tot ongeveer 290, toen Frankische volkeren de Romeinen macht begonnen te breken. De laatste Romeinen werden rond het jaar 400 door Germaanse stammen verjaagd.

Romeinen in Antwerpen
Het verleden heeft zijn sporen nagelaten: her en der vind je in België nog overblijfselen van het Romeinse erfgoed. Een mooie uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Romeins België is Antwerpen: om het Romeinse verleden te vinden hoef je eigenlijk niet eens de stad uit. Van de oever van de Schelde tot aan de Grote Markt zijn in de stad zelf talloze Romeinse vondsten gedaan. Er is geen speciaal museum voor, maar de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie brengt nog tot en met 22 november de tentoonstelling Laag per laag – 50 jaar AVRA in zaal Scaldis in de KBC-Toren (Schoenmarkt 35).

Zin gekregen in een weekendje Romeins België? Via deze link kun je een hotel in Antwerpen boeken.

Antwerp_and_the_river_Scheldt,_photochrom

Romeinen in Tongeren
Wie zich meer wil verdiepen in het Romeinse verleden van België kan na Antwerpen het beste doorreizen naar Tongeren, Municipium Tungrorum, waar het Romeinse verleden heel dichtbij komt. In het centrum van de stad is een wegwijzer opgegraven die in de oudheid de afstanden tussen de verschillende hoofdplaatsen van het Romeinse Rijk in het westen van Europa aangaf, en in de omgeving van Tongeren zijn zowel tumuli (grafheuvels) als Romeinse stadsmuren te vinden. Vooral de funderingen van het Romeinse tempelcomplex, aan de noordkant van Tongeren, zijn goed bewaard gebleven. Ten slotte is het het Gallo-Romeins Museum (waar je nog t/m 11 november de bijzondere Etrusken-tentoonstelling kunt zien) een bezoekje meer dan waard!

Zelf Municipium Tungrorum ontdekken? Lees hier meer over Tongeren.

Gallo-Romeins-Museum

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: