Toscane, het thuisland van de Etrusken
Toscane, het thuisland van de Etrusken

 

Ga je dit jaar op vakantie naar Toscane of Umbrië? Dan bevind je je tijdelijk in het thuisland van de Etrusken. In dit gebied (en in Lazio, de regio waarvan Rome de hoofdstad is) komt in Italië voor het eerst een grote beschaving tot ontwikkeling, die zich overduidelijk in het landschap en in het archeologisch bestand heeft afgetekend.

 

Etrurië (Foto: Wikimedia)
Etrurië (Foto: Wikimedia)

NIEUWE IDEEËN

De Etruskische samenleving en cultuur bloeit op tussen 750 en 500 v.Chr., mede dankzij het intensieve handelsnetwerk overzee dat ze onderhielden. De contacten en uitwisselingen met onder andere Grieken en Feniciërs zorgden voor een constante in- en uitstroom van goederen, kennis, ideeën en mensen. Vooral de Etruskische elite omarmt de nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking komt. Godsdienst, architectuur en kunst maar ook festiviteiten en levensstijl worden steeds meer getekend door Griekse en oosterse invloeden. Natuurlijk wordt er niets klakkeloos overgenomen: de Etruskische cultuur is veel meer een mix van eigen tradities en externe invloeden, die daar netjes in worden gepast.

Altijd al meer willen weten van de Etrusken? In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent 16 maart een tentoonstelling waarin het bijzondere verhaal van de Etruskische samenleving en cultuur wordt verteld aan de hand van 350 voorwerpen, onder andere afkomstig uit prestigieuze Italiaanse musea.

Een van de tentoongestelde Etruskische objecten (Foto: Rijksmuseum van Oudheden)
Een van de tentoongestelde Etruskische objecten (Foto: Rijksmuseum van Oudheden)

 
PLAN JE BEZOEK
De Etrusken – Una storia particolare
16 maart t/m 25 augustus 2013

Op de website van het museum kun je meer informatie vinden over openingstijden, ligging en bereikbaarheid van het museum, de toegankelijkheid voor mindervaliden en de toegangsprijzen.

 

WEEKENDJE ETRUSKEN

Je kunt een bezoek aan het museum natuurlijk ook combineren met een verblijf in Tongeren. Daarvoor zijn er speciale Etrusken-arrangementen. Kijk voor meer informatie ook even op de websites van Tongeren en Limburg.

Etrusken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Ha, een goed begin van de Zondag 🙂
  En eindelijk duidelijk tussen haakjes dat de Etrusken ook in Lazio zaten, meestal wordt geschreven Toscane en Umbrie.
  Terwijl nb 3 van hun belangrijkste steden Vulci Tarquinia en Caere in de regio Lazio liggen !(n zie het kaartje )
  Ik hoop alleen dat het geen doublure is van de prachtige tentoonstelling over de Etrusken die in het Allard Pierson en Leiden vorig jaar was.
  Dank je wel en een fijne Zondag
  Robert .D

 2. Ha Robert,

  Dankjewel voor je bericht! Het was me eerlijk gezegd nog niet zo opgevallen, maar dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat Toscane en Umbrie nu populaire vakantiegebieden zijn (die het Etruskenverleden ook graag inzetten in hun ‘marketing’) en Lazio niet… Hoe dan ook hoop ik idd dat het iets anders wordt dan de mannen met macht, vrouwen met aanzien tentoonstelling van even geleden, de website belooft iig van wel…

  Fijne zondag!

 3. Dank je voor het delen. Het thema van de tentoonstelling in Tongeren is “handel en uitwisseling”. Daar zullen weer heel andere objecten te bewonderen zijn dan bij de dubbeltentoonstelling in Leiden en Amsterdam over de Etrusken in 2011 lijkt mij. Zelf wil ik de tentoonstelling in Tongeren zeker niet missen.

 4. voor de late beslissers: wegens succes is de tentoonstelling in tongeren ondertussen verlengd tot 11 november 2013. nog een goede maand de tijd dus!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: