81. Tibereiland | Op een mooie, zonnige dag, is heerlijk zitten of languit liggen op oevers van het Tibereiland.

Het Tibereiland (Isola Tiberina)

82. De Romeinse resten onder Piazza Navona | Piazza Navona is een must, maar loop ook even achterom aan de noordkant van het plein om een indruk te krijgen van de geschiedenis van deze plek, waar eens het wagenrenstadion van keizer Domitianus stond.

83. Santa Bibiana | Een van de minst bekende kerkjes op deze lijst, en ten onrechte. De façade werd gemaakt door een nog piepjonge Bernini.

84. Castor & Pollux op de Quirinaal | Castor en Pollux zijn op verschillende plekken in Rome terug te vinden, maar vooral op de Quirinaal, bij de presidentiële residentie, zijn prachtige beelden van de godenzonen uit de oudheid te bewonderen.

85. MAXXI | Het nationaal museum voor 21ste-eeuwse kunst is alleen al vanwege het gebouw een bezoek waard.

86. Santo Stefano Rotondo | Wie een sterke maag heeft, moet de fresco’s met verschrikkelijke (martel)doodsscènes in de Santo Stefano Rotondo zeker niet missen!

87. Palazzo Barberini | De Barberini’s, een adellijke familie in Rome die meer dan eens een paus leverde, hebben een prachtig palazzo waarin een mooie kunstcollectie huist.

88. De knekelkerk| Een crypte gemaakt van botten, gedecoreerd met botten, helemaal in het teken van memento mori (‘gedenk te sterven’). Wie niet bang is aangelegd kan afdalen in de kerk van de broeders Cappuccini, aan het begin van de Via Veneto.

89. De Trinità dei Monti | De Spaanse Trappen zijn niet mijn favoriet, maar de kerk aan de top van de beroemde trappen is de moeite waard – evenals het uitzicht vanaf hier.

90. De tuinen van de paus | Op afspraak te bezoeken: de tuinen van het Vaticaan. Het eigen radiostation, het eigen treinstation, de school voor jonge priesters, de helikopter van de paus… Tijdens de rondleiding krijg je een inkijkje in Vaticaanstad dat je nergens anders kunt krijgen.

91. Ostia antica | In de oudheid vaarden schepen af en aan om de enorme stad Rome te voeden en te laten groeien. De haven bloeide daarom op tot een stadje op zich, genaamd Ostia. Tegenwoordig is het een geweldig mooie opgraving die je gemakkelijk met de trein kunt bereiken vanuit Rome.

92. EUR | Een inkijkje in een heel ander deel van de Romeinse geschiedenis, het fascisme van halverwege de 20ste eeuw? Bezoek de wijk EUR, ooit gebouwd voor de Wereldtentoonstelling (die er nooit kwam).

93. Piramide | Een piramide, Egyptische stijl, in Rome? In de wijk Testaccio staat de indrukwekkende Piramide van Cestius, een grafmonument voor de Romein Gaius Cestius, die in 12 voor Christus overleed.

94. MACRO | Het museum voor hedendaagse kunst in Rome is de moeite van een bezoek waard.

MACRO, museum voor contemporaine kunst

95. Piazza Augusto Imperatore | Esthetisch gezien is dit wellicht eerder een dieptepunt, maar historisch gezien is het Piazza Augusto Imperatore (met het grafmonument van keizer Augustus gecombineerd met barokke kerken, fascistische bouwwerken en een hypermodern museum) een van de meest interessante plekken in de stad.

96. Borgo Pio | Als je na een bezoek aan de Sint Pieter niet meteen rechtsomkeert wil maken, maar de buurt nog wat wil verkennen, is een wandeling door de Borgo Pio aan te raden.

97. De tempel van Vesta & het huis van de Vestaalse Maagden | Midden op het Forum Romanum, halverwege de Via Sacra, vind je de resten van de tempel en woning van de beroemde Vestaalse Maagden; jonge, vrome, welgestelde Romeinse vrouwen wiens taak het was – op straffe van een gruwelijke dood – het vuur voor de godin Vesta eeuwig brandend te houden.

98. Palazzo delle Esposizioni | Het Palazzo delle Esposizioni is vaak de plek voor interessante tentoonstellingen in Rome op het gebied van moderne/contemporaine kunst.

99. De Boog van Constantijn | In het jaar 312 versloeg Constantijn de Grote zijn aartsvijand in een legendarische slag bij de Milvische Brug in Rome. Ter ere van die gebeurtenis deed hij wat Septimius Severus honderd jaar eerder op het Forum Romanum deed: hij liet een indrukwekkende triomfboog bouwen, zodat iedereen zijn overwinning zou blijven gedenken.

Sant’Andrea della Valle

100. Sant’Andrea della Valle | In de wijk Sant’Eustachio, bekend van de koffie, staat de Sant’Andrea della Valle, een prachtige kerk vol kunst en geschiedenis in de verschillende kapellen, langs de wanden en op het plafond.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: