Even geleden deed ik ‘uit de doeken’ – voor zover je daar bij een eeuwenoude mythe van kunt spreken – wie Orpheus nu eigenlijk precies was en waar we hem van zouden moeten kennen. Inmiddels heeft de mythe van Orpheus, in uitgebreide vorm, een vast plekje gekregen op deze website.

Voor wie dat stuk te lang vindt, nog even in een notendop: het verhaal van Orpheus en Eurydice is de ultieme lofzang op de liefde. Als Orpheus treurt om de dood van zijn geliefde Eurydice, wordt besloten door de goden dat hij haar uit de onderwereld mag terughalen. Er is echter één voorwaarde: Orpheus mag, als hij haar eenmaal heeft weten te bereiken, op zijn weg terug omhoog niet omkijken naar Eurydice, totdat ze in de bovenwereld zijn teruggekeerd… Het liefdesvuur in zijn hart wint het uiteindelijk van zijn hoofd; hij draait zich toch om zodat hij kan zien of ze hem nog wel volgt, en hij ziet zijn geliefde voor eeuwig in de onderwereld verdwijnen.

De mythe wordt opera
Een ultieme lofzang op de liefde, dat is ook de opera Orfeo ed Euridice. In 1762 bewerkte Christoph Willibald von Gluck de klassieke mythe over Orpheus, die met zijn betoverende stem en snarenspel zelfs de natuur wist te ontroeren. Die opera wordt vanaf 25 mei opgevoerd op, in en onder het water van de vijver van Paleis Soestdijk. Jos Thie regisseert op die unieke locatie een overrompelend muzikaal spektakel in de openlucht. Een tipje van de sluier? Bekijk de trailer:

 

In het verhaal van Orfeo ed Euridice speelt de tegenstelling tussen de boven- en onderwereld een belangrijke rol. Jos Thie maakt deze werelden zichtbaar door het verhaal op, in en onder het water te laten spelen. Het water, de oevers, de bomen en het eiland in de vijver komen in de zomerse schemering tot leven en transformeren tot een schitterend decor voor de opera.


Orfeo ed Euridice was vorige zomer een overweldigend succes. Vanaf 25 mei 2012 gaat de voorstelling van de Utrechtse Spelen daarom in de reprise. Klik hier voor speeldata en kaarten.

Let op: elke voorstellingsdatum heeft 2 reservedagen. Wanneer een voorstelling door extreme weersomstandigheden geen doorgang kan vinden, krijg je dezelfde dag (tussen 13.30 en 16.30) een sms-bericht en wordt er melding van de annulering gemaakt op de website.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: