Sinds het verschijnen van mijn boek Via Roma lijkt het alsof het onderwerp ‘wegen naar/in Rome’ aan de lopende band voorbij komt. Veel mensen zijn bezig de Eeuwige Stad in kaart te brengen, ieder op zijn eigen unieke manier. Hieronder drie mooie projecten op een rijtje!

Google-achtige kaart van het Romeinse rijk

Digitale-kaart-Romeinse-rijkWat dacht je bijvoorbeeld van een gedetailleerde, inzoombare kaart van het Romeinse rijk, in de stijl van Google maps? Inclusief alle wegen, provincies enzovoorts. De kaart werd gemaakt door Johan Åhlfeldt, onderzoeker aan de Lund Universiteit in Zweden. Op basis van o.a. de Barrington Atlas of the Greek and Roman World en andere datasets ging hij aan de slag.

Digitale-kaart-Romeinse-rijk-detail

Natuurlijk staat iedereen die een kaart van het oude Romeinse rijk maakt voor een dilemma: welk moment in de geschiedenis neem je als uitgangspunt? Het rijk was continue in beweging en ontwikkelde zich gedurende bijna een heel millennium, verovering na verovering en nederlaag na nederlaag. Åhlfeldt licht toe:

‘In a departure from the original Barrington Atlas and the Pleiades dataset, our digital map does not try to implement time periods when places are attested, nor does it speculate on the certainty (or otherwise) of locations: only precise locations from the Pleiades dataset can be rendered on the map. Nevertheless, since many places lacked precise coordinates and/or feature data, a good deal of effort has been made to improve the data.’

De Via Appia in kaart gebracht

Mapping-the-Via-Appia

De Koningin der Wegen, zo werd de Via Appia in de oudheid al genoemd. De ontstaansgeschiedenis van de weg wordt uitgebreid besproken in Via Roma, maar hoe zit het tegenwoordig met de Via Appia? Sinds 2009 zijn archeologen van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met het o.a. Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, bezig met een prachtig veldwerkproject genaamd Mapping the Via Appia. Het onderzoek concentreert zich op de 5e en 6e mijl van de Via Appia (tussen de Via di Erode Attico en de Via di Casal Rotondo) en wil door middel van grondige inventaris en analyse van de Romeinse interventies in het suburbane landschap een beter beeld krijgen van de Koningin der Wegen.

Meer weten over dit Nederlandse project in Rome? Bekijk dan dit filmpje:

Alle wegen die naar Rome leiden

All-roads-lead-to-Rome

We hebben er duizenden jaren op gewacht, maar eindelijk is de vraag der vragen dan echt onderzocht: leiden alle wegen naar Rome? In bovenstaande infographic hebben ontwerpers Philipp Schmitt, Benedikt Groß en Raphael Reimann op moderne wijze in kaart gebracht dat misschien niet alle, maar toch wel heel erg veel wegen naar Rome leiden…

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: