Het najaar en de winter zijn niet alleen heerlijk omdat je kunt genieten van prachtige herfstkleuren en heerlijke winterzon, het is ook het hoogseizoen van de tentoonstellingen.

Eerder schreef ik al over de grote Constantijn-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, die je absoluut met een bezoekje moet vereren (wat er zoal voor bijzonders te zien is? Collega-blogster Mariska maakte voor Ciao tutti een mooi overzicht van de topstukken die op de tentoonstelling te zien zijn).

Sicilië en de zee in het Allard Pierson Museum in Amsterdam

Punische scheepsram - foto Soprintendenza dei Beni culturali e ambientali del Mare, Palermo
Punische scheepsram (3de eeuw v.Chr.) – foto Soprintendenza dei Beni culturali e ambientali del Mare, Palermo

Maar er is meer in Amsterdam! In het Allard Pierson Museum kun je nog tot en met 17 april 2016 letterlijk een duik in het verleden nemen bij de tentoonstelling Sicilië en de zee. Het is bekend dat Sicilië in het verleden altijd een knooppunt is geweest van handel, cultuur en beschaving en vele mensen hebben ter plekke de imposante resten van dat verre verleden wel eens mogen bewonderen.

Minder bekend zijn de schatten die niet onder de grond, maar onder water zijn gevonden. Spectaculaire vondsten uit 6 verschillende scheepswrakken uit de Siciliaanse zee vertellen het verhaal van dit eiland. Extra leuk is dat je de wrakken en de bijzondere objecten die eeuwen lang op de zeebodem verborgen lagen ontdekt door de ogen van personages zoals Odysseus, Justinianus I en Michiel de Ruyter.

Duiker met Corinthische helm - foto Giovanni Di Stefano
Duiker met Corinthische helm (eind 7de-begin 6de eeuw v.Chr.) – foto Giovanni Di Stefano
Schip Anthony Jonges
Schip Anthony Jonges

Heden en verleden raken elkaar en bij een tentoonstelling over Sicilië en de zee kun je bijna niet voorbijgaan aan de actuele situatie in dit gebied. Daarom kun je in het museum ook een fototentoonstelling over bootvluchtelingen bekijken. De foto’s zijn van de Italiaanse fotografe Sara Prestianni, die de vluchtelingen en de zeeën rond Sicilië al jaren vastlegt. Ook vandaag de dag is Sicilië nog een kruispunt van culturen.

Sicilië en de zee. Duik in het verleden
Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
1012 GC Amsterdam

Naar de website van het Allard Pierson Museum >

Helden van het Colosseum in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Colosseum-Rome-W.van.Dijk De fascinatie voor de bloedige taferelen die zich in het Colosseum in Rome hebben afgespeeld neemt nooit af. Wie een beetje zijn verbeelding gebruikt, kan de spanning dan ook nog bijna voelen: oog in oog in de arena, opperste concentratie, ware doodsverachting. Elke slag kan dodelijk zijn, elk gevecht het laatste.

De bijzondere wereld van de gladiatoren kun je tot en met 3 april 2016 in Tongeren van dichtbij meemaken. In het Gallo-Romeins Museum vind je bij de tentoonstelling Gladiatoren – Helden van het Colosseum topstukken uit tal van musea uit heel Europa (in samenwerking met het Colosseum van Rome).

Gladiatoren-Helden-van-het-Colosseum-Tongeren

Gladiatoren – Helden van het Colosseum
Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Naar de website van het Gallo-Romeins Museum >

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: