dnka-rome-2015-13

Niet te missen dit najaar: de tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Prachtige kunstschatten uit onder andere de Vaticaanse en Capitolijnse Musea zijn speciaal voor deze tentoonstelling naar Nederland gehaald.

De tentoonstelling is gewijd aan een bijzondere periode in de vroege geschiedenis van de eeuwige stad: de overgang van het keizerlijke naar het christelijke Rome. Sleutelfiguur in deze periode is de eerste Romeinse keizer die zich, in de vierde eeuw, afkeerde van de Romeinse goden en godinnen en in plaats daarvan het christendom als geloof omarmde.

Op 28 oktober 312 behaalde Constantijn bij de Milvische brug (Ponte Milvio) in Rome een beslissende overwinning op Maxentius, zijn grootste tegenstander in het westen van het Romeinse rijk. De slag is verbonden met het bekende verhaal dat de aanstaande keizer in een visioen de woorden ‘in hoc signo vinces’ geschreven zag staan, tezamen met een kruis. ‘In dit teken zult u overwinnen,’ stond er. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis: Maxentius verdronk in de Tiber en Constantijn boekte de eerste militaire overwinning in de geschiedenis uit naam van het christelijke kruis.

In heel Rome vind je sporen van de tijd van keizer Constantijn, bij de zogenoemde Boog van Constantijn tussen Colosseum en Forum Romanum, maar bijvoorbeeld ook in een van de binnenhoven van de Capitolijnse Musea, in de vorm van een beroemde reusachtige kop en hand afkomstig van een kolossaal Constantijn-beeld.

dnka-rome-2015-11
Kopie van de kop van een kolossaal beeld van Constantijn | Rome, 312–15 (origineel), 2005 (kopie) | Marmer, h 297 cm | Trier, Rheinisches Landesmuseum | Rome, Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Cortile (origineel)
dnka-rome-2015-14
Rechterhand van een kolossaal beeld van Constantijn, Rome, ca. 315 | Marmer, h 161 cm | Rome, Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Cortile

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk begint bij die beroemde Constantijn-boog, die in de kerk is nagemaakt. Daarnaast kun je de iconische rechterhand van een van de kolossale beelden van Constantijn, uit de Capitolijnse Musea, bewonderen, evenals een perfecte kopie van de kop, het beroemde vierde-eeuwse marmeren beeld van de Goede Herder, topstuk uit de Vaticaanse Musea, maar ook een prachtig Romeins mozaïek uit Palazzo Massimo, fresco’s, sarcofagen en een schitterend visioen van Constantijns moeder Helena geschilderd door Paolo Veronese (1528–1588).

dnka-rome-2015-01
Beeldje van een schaapdrager/de Goede Herder | Rome (?), 4de eeuw | Marmer, h 95 cm | Vaticaanstad, Musei Vaticani, Museo Pio Cristiano | © 2015. Scala, Florence
dnka-rome-2015-02
Paolo Caliari, genoemd il Veronese (1528–1588) | Het visioen van de Heilige Helena, ca. 1580 | Olieverf op doek, 166 x 134 cm | Vaticaanstad, Musei Vaticani, Pinacoteca | © 2015. Scala, Florence
dnka-rome-2015-06
Mozaïek met de kop van Dionysus | Rome, 250–300 | Marmeren en glazen blokjes, 59 x 60 cm | Rome, Museo Nazionale Romano, Palazzo Massimo

De tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ is van 3 oktober 2015 tot en met 7 februari 2016 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: