Coffee-break-Etam-Cru
Coffee break, Etam Cru. Via Lodovico Pavoni (Torpignattara/Pigneto). Photo: Blind eye factory

Rome is een openluchtmuseum, dat weet iedereen die er ooit geweest is. Ik bedoel letterlijk: één groot museum in de open lucht. Monumenten en ruïnes uit de oudheid en prachtige barokkerken, fonteinen en renaissancepaleizen wisselen elkaar af. Als je die vaak vrij toegankelijke monumenten en kerken binnenwandelt, kun je bovendien zomaar ineens voor een Caravaggio staan.

Maar er zijn meer grote kunstwerken die in Rome letterlijk op straat liggen. Bij het grote publiek is minder bekend dat de stad zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een grote naam in de internationale street art scene. Om deze kant van de stad te leren kennen, moet je de gebaande paden verlaten. Dat is de moeite meer dan waard: buiten het historische centrum, in de suburbs van Rome, wachten je talloze bijzondere, kleurrijke, prachtige werken van straatkunstenaars.

De wijken Ostiense, Pigneto en Testaccio worden al mondjesmaat door toeristen ontdekt, maar er is ook veel moois op het gebied van straatkunst te vinden in onbekende buurten als Prenestina, Garbatella, San Basilio, San Lorenzo en Tor Marancia. De vaak gigantische kunstwerken in deze wijken zijn niet alleen van de hand van bekende Italiaanse straatartiesten als Blu en Agostino Lacurci, maar ook van internationale sterren als Liqen en Herakut.

Roma-street-art-mapOm bezoekers van de stad de weg te wijzen in de onbekende buitenwijken, heeft de gemeente Rome onlangs een speciale thematische stadsplattegrond laten maken. De kaart tipt 150 interessante straten met meer dan 330 kunstwerken. De kaart is gratis verkrijgbaar bij alle toeristische informatiepunten in Rome, maar je kunt ook zelf een digitale versie downloaden.

Klik hier om gratis de Roma street art map te downloaden >

Wil je meer weten over een specifieke schildering of kunstenaar? Bekijk dan online het project Street art romana, in samenwerking met Google.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: